Ştiri

Fraudă la Bacalaureat în cinci şcoli din cinci judeţe

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că a existat o tentativă de fraudare la examenul de Bacalaureat, unde în cinci şcoli din cinci judeţe elevii au încercat să trişeze la proba de profil. El a adăugat că aceşti candidaţi au fost identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen.

„Este vorba de o fraudă care o să fie sancţionată la cel mai aspru nivel. Cu siguranţă elevii care nu au înţeles că nu au acces la mijloacele de comunicare în sala de examen o să fie eliminaţi din examen. Sigur că două sesiuni nu o să mai aibă dreptul să participe la acest examen. Se fac verificări atât cât se pot face într-o şcoală. Profesorii au limitări în a face aceste verificări, în contextul în care tehnologia a evoluat, iar dispozitivele sunt foarte mici. Luăm în calcul şi să fie o înţelegere cu supraveghetorii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică, miercuri la Digi 24.

Subiectele de la Bacalaureat au apărut pe internet

Ministrul Educaţiei a mai spus că subiectele au apărut pe internet, fiind pozate de elevii din sala de clasă, iar aceşti candidaţi nu vor mai avea dreptul să participe la examenul respectiv. El a precizat că este vorba de cinci săli de curs din cinci licee din mai multe judeţe, Brăila, Braşov, Gorj şi Dolj.

„Nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen. Noi am popularizat cât am putut de mult importanţa respectării regulilor de etică pentru a asigura relevanţa examenului de Bacalaureat. Cei care nu au înţeles, vor plăti. Candidaţii vor fi eliminaţi cu siguranţă. Ei sunt deja identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen”, a adăugat Cîmpeanu.

Peste 4.700 de candidaţi înscrişi la proba obligatorie a profilului de la cea de-a doua sesiuni a Bacalaureatului au absentat, marţi, iar alţi 29 au fost eliminaţi pentru fraudă.

Miercuri are loc proba scrisă la alegere a profilului şi specializării, iar joi este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afişate în 31 august, până la ora 12.00,, prin anonimizarea numelui şi a prenumelui. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât şi electronic. În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate în 3 septembrie.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

21 de minute ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

40 de minute ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

13 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

13 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

14 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

15 ore ago

Acest website folosește cookies