Frații Micula, proprietarii European Drinks, riscă să piardă clasificarea hotelurilor de pe litoral lăsate în paragină

Florel Manu 11/07/2017 | 16:04 Ştiri
Frații Micula, proprietarii European Drinks, riscă să piardă clasificarea hotelurilor de pe litoral lăsate în paragină

Ministerul Turismului a retras certificatele de clasificare pentru opt hoteluri deținute de proprietarii European Drinks, Ioan și Viorel Micula, în urma unui control care a vizat spațiile de cazare din mai multe stațiuni, majoritatea pe litoral.

În urma acțiunii ministerului, hotelurile Banat, Slatina, Craiova din Olimp și Terra, Caraiman, Clăbucet, Romanța și Bâlea din Neptun au rămas fără certificate de clasificare, toate aflate în proprietatea fraților Micula. Aceeași soartă au avut și hotelurile Național și Unirea din Mamaia, controlate tot de frații Micula. Pe lista unităților de cazare care ar putea fi închise se mai află și hotelul Cerna din Băile Herculane.

Decizia ministerului Turismului poate fi însă atacată în termen de 15 zile de la comunicarea oficială a sancțiunii. Și cum astfel de litigii nu sunt încheiate de la primul termen de judecată, hotelurile ar putea funcționa cel puțin până la încheierea sezonului.

Aceasta nu este prima situație în care hotelurile fraților Micula au probleme cu autoritățile, ele fiind sancționate și anii trecuți de autoritățile de la Protecția Consumatorilor. Anul acesta însă, ministerul Turismului a motivat declasificarea pe motiv că „s-au constatat numeroase deficiențe printre care: fațadă deteriorată, mobilier uzat fizic și moral, instalații și obiecte sanitare din băile aferente spațiilor de cazare uzate și pătate, mocheta holurilor de acces către spațiile de cazare și cea din spațiile de cazare uzată și deteriorată, saltele uzate, deteriorate și pătate, tâmplăria, feroneria ferestrelor și ușile spațiilor de cazare uzate. Deficiențele menționate au fost consemnate și în procesele verbale întocmite în anii anteriori, măsurile dispuse inițial în acestea nefiind respectate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Frații Micula au obținut hotelurile în urma marii privatizări din turismul românesc demarată la începutul anilor 2000. Acea privatizare a fost contestată de mai mulți operatori din turism pe motiv că atribuirea hotelurilor s-a făcut preferențial. „Hotelurile au fost cumpărate la prețuri mici fără a se face cu adevărat turism”, a declarat pentru NewMoney, în luna aprilie, Aurelian Marin, proprietarul agenției Paradis Vacanțe de Vis, cel mai mare touroperator de pe litoralul românesc. „Din păcate au fost luate pentru garanții la credite bancare”, a completat președintele Asociației Naționale a Agențiior de Turism (ANAT), Alin Burcea. Declarațiile au fost făcute de cei doi pentru realizarea unei analize NewMoney referitoare la evoluția turismului pe litoralul românesc.

Revenind la controlul ministerului Turismului, hotelurile amintite au primit o amendă cumulată de circa 50.000 de lei.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.