Fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile deţinute de stat la Conpet Ploieşti şi la Nuclearelectrica

NewMoney 03/12/2019 | 17:30 Ştiri
Fraţii Micula au pus sechestru pe acţiunile deţinute de stat la Conpet Ploieşti şi la Nuclearelectrica

Fraţii Micula şi trei dintre companiile controlate de ei au pus sechestru pe participaţia de 58,71% din acţiuni a statului român la Conpet Ploieşti, operatorul concesionar al sistemului naţional de conducte de transport al ţiţeiului şi produselor petroliere, precum şi pe pe o parte din deţinerea statului la Nuclearelectrica, reprezentând 22,2% din capitalul operatorului centralei Cernavodă.

Deocamdată, la acest moment, executarea este suspendată provizoriu, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării, relatează Profit.ro.

Sechestrele au fost instituite ca parte a demersurilor fraților Micula prin care încearcă să pună în executare decizia din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de peste 331 milioane dolari pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009.

La preţul actual de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 79,6 lei/acţiune, participaţia de control a statului, prin Ministerul Economiei, la Conpet, valorează circa 404,6 milioane lei.

Sechestrul a fost însă pus la valoarea nominală a deţinerii, de numai 3,3 lei/acţiune. Nuclearelectrica se tranzacţionează în momentul de faţă la preţul de 14,28 lei/acţiune, deţinerea sechestrată de fraţii Micula valorând astfel 957,7 milioane lei. Şi în acest caz, sechestrul a fost instituit la valoarea nominală a acţiunilor, de 10 lei/titlu.

În 2013, ICSID a obligat România să plătească firmelor fraţilor Micula, care deţin cetăţenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi, retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009.

Calculate la zi, dobânzile duceau suma totală de plată la circa un sfert de miliard de dolari la debutul procesului din SUA. România a anulat atunci schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE, în vederea respectării normelor europene privind ajutoarele de stat. Întrucât dobânzile au continuat să se acumuleze, suma de plată se ridică în prezent la peste 331 milioane dolari.