Franţa ridică starea de urgenţă sanitară, dar păstrează anumite restricţii (VIDEO)

Elena Marinescu 10/06/2020 | 20:24 Ştiri
Franţa ridică starea de urgenţă sanitară, dar păstrează anumite restricţii (VIDEO)

Guvernul de la Paris a prezentat un proiect de lege privind ridicarea stării de urgenţă pe 10 iulie, ce va fi urmată de o perioadă de tranziţie de 4 luni în care rămân posibile restricţii. În contextul ameliorării condiţiilor sanitare din Franţa, „nu se justifică prelungirea stării de urgenţă sanitară decise la 23 martie şi prelungite deja o dată până la 10 iulie”, a explicat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye.

Totuşi, având în vedere scenariile Consiliului ştiinţific cu privire la criză, „virusul continuă să circule şi este, aşadar, necesar să fim înarmaţi pentru a răspunde acestei situaţii, motiv pentru care s-a decis o ieşire treptată din starea de urgenţă, cu o perioadă de tranziţie de 4 luni, a precizat Ndiaye.

Executivul francez va avea vineri şi săptămâna viitoare consilii de apărare cu privire la condiţiile sanitare, care vor permite autorităţilor să decidă măsurile ce vor fi luate după 22 iunie, viitoarea etapă a relaxării restricţiilor,l informează AFP, potrivit Agerpres.

După data de 10 iulie, prim-ministrul  francez va păstra posibilitatea de a reglementa deplasările şi accesul la mijloacele de transport, locurile care primesc public, cum sunt discotecile, şi de a decide instrumente privind adunările pe căile publice.

Numărul cazurilor grave de COVID-19 necesitând spitalizare la terapie intensivă a ajuns sub pragul de 1.000 în Franţa, faţă de peste 7.000 la vârful epidemiei, la începutul lunii aprilie. Cel mai recent bilanţ al deceselor în 24 de ore este de 87, dintre care 53 în spitale. Numărul total al deceselor legate de COVID-19 a ajuns la 29.296.