FOTO+VIDEO. Noi materiale vor fi livrate în „Depozitul Apocalipsei”

Elena Marinescu 12/10/2022 | 18:04 Fapt Divers
FOTO+VIDEO. Noi materiale vor fi livrate în „Depozitul Apocalipsei”

Un depozit construit pentru a conserva seminţele culturilor agricole din lumea întreagă în faţa riscurilor de război, boli şi alte evenimente catastrofale va primi noi cantităţi de seminţe miercuri, inclusiv pentru prima dată din Irak şi din Uruguay, a anunţat Ministerul pentru Agricultură şi Alimente din Norvegia, informează Reuters.

Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard, o insulă din Arctica, depozitată în grote săpate în permafrostul de pe insula norvegiană Spitsbergen, aflată la jumătatea distanţei dintre Europa şi Polul Nord, este deschisă doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea seminţelor la factorii de mediu din lumea exterioară.

Lansată în 2008, iniţiativa acestei rezerve globale doreşte să fie o ultimă sursă de aprovizionare pentru băncile naţionale şi regionale de gene şi a jucat un rol esenţial între 2015 şi 2019 în reconstruirea colecţiilor de seminţe avariate în timpul războiului din Siria.

Peste 45.000 de seminţe provenite de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa şi America Latină vor fi adăugate miercuri, ridicând pentru prima dată numărul total al depozitelor la peste 1,2 milioane, a anunţat ministerul norvegian într-un comunicat.

Primul depozit făcut de Irak va consta în 418 seminţe ale unor specii sălbatice şi cultivate, inclusiv boabe de grâu şi de orez, în timp ce depozitul iniţial al statului Uruguay va consta în 1.892 de seminţe ale unor varietăţi de grâu şi orz.

Diversitate genetică

„Participarea ţărilor la misiunea Rezervei Mondiale de Seminţe din Svalbard este vitală pentru a garanta această asigurare de viaţă, pe care o reprezintă diversitatea genetică”, a declarat Stefan Schmitz, directorul executiv al Crop Trust, organizaţia care administrează depozitul de seminţe în colaborare cu Norvegia.

Potrivit sursei citate de Agerpres, Coreea de Sud şi Mexicul se vor afla şi ele printre ţările care vor depune seminţe în cursul zilei de miercuri.

Omenirea cultiva în trecut peste 6.000 de plante diferite, însă experţii ONU au avertizat că oamenii din prezent îşi primesc aproximativ 40% din calorii doar din trei culturi – porumb, grâu şi orez -, făcând astfel ca aprovizionarea cu alimente să devină vulnerabilă dacă schimbările climatice vor duce la un eşec al recoltelor.