FOTO+VIDEO. IBM a prezentat primul calculator cuantic ce va fi operat în Europa

Elena Marinescu 15/06/2021 | 22:49 Fapt Divers
FOTO+VIDEO. IBM a prezentat primul calculator cuantic ce va fi operat în Europa

Compania IBM a prezentat public, marţi, primul său calculator cuantic ce va fi operat în Europa, cu ocazia unui eveniment organizat la cartierul său general din Germania.

Calculatorul, despre care se spune că oferă uriaşe avantaje ştiinţifice şi economice, va fi folosit pentru cercetare în domeniul tehnologiei cuantice sub auspiciile institutului de cercetare german Fraunhofer Society.

Compania tehnologică americană şi-a descris produsul drept „cel mai puternic computer cuantic din Europa în context industrial”. Compania IBM şi rivala sa, Google, sunt lideri în acest domeniu tehnologic de pionierat, scrie Agerpres.

Într-un mesaj transmis prin conexiune video, cancelarul german Angela Merkel a descris acest computer drept „un miracol al tehnologiei”, ce plasează Germania în avangarda tehnologiilor cuantice. Obiectivul este de a folosi rezultatele cercetării pentru aplicare în economie „cât mai curând cu putinţă”, a mai susţinut ea.

Conform IBM, acest computer se află în Germania din luna noiembrie şi este operaţional din februarie. Pandemia de coronavirus a dus la amânarea prezentării acestuia. Computerele cuantice sunt construite pentru a depăşi limitele fizice ale computerelor convenţionale şi sunt mult mai rapide în rezolvarea unor sarcini complexe.