FOTO+VIDEO. Cine a fost Roland Garros, cel care a dat numele celebrului turneu de tenis

Elena Marinescu 26/09/2020 | 17:43 Fapt Divers
FOTO+VIDEO. Cine a fost Roland Garros, cel care a dat numele celebrului turneu de tenis

Openul Franței atrage anual zeci de mii de spectatori și cei mai buni jucători de tenis ai planetei, însă puţină lume știe cine i-a dat numele care sub care este cunoscut turneul – Roland Garros.

Născut în Reunion, Eugène Adrien Roland Georges Garros și a studiat la Liceul Janson-de-Sailly din Paris și la Școala de Înalte Studii Comerciale (HEC) din Paris.

Și-a început cariera de pilot în zorii aviației în 1909, când a zburat cu un monoplan Demoiselle (Libelula), o aeronavă care zbura doar cu un pilot ușor.

Foto: rolandgarros.com

S-a urcat, prima oară, la manşă la 21 de ani. Pe „Libelula”, care zbura doar cu un pilot uşor. În septembrie 1911 a suit la 3.950 de metri, record mondial. În ‘13, pe un „Morane-Saulnier”, a traversat Mediterana, din Frejus la Bizerte, în Tunisia.

Foto: Wikipedia

În 1911 Garros a început să zboare pe monoplane Blériot și a participat la o serie de curse aeriene din Europa cu acest tip de aeronavă, inclusiv la cursa aeriană Paris-Madrid din 1911 și la Circuitul Europei (Paris-Londra-Paris), unde a terminat pe locul al doilea.

Foto: blogsport.gsp.ro

Pe 4 septembrie 1911 a stabilit un record de altitudine de 3.950 de metri. În anul următor, pe 6 septembrie 1912, după ce aviatorul austriac Philipp von Blaschke a zburat la înălțimea de 4.360 m, el a realizat un nou record de altitudine, zburând la 5.610 m.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial se alătură armatei franceze. Lui îi este atribuită victoria în prima bătălie aeriană din istorie când a doborât un dirijabil german însă pricipala sa contribuție la dezvoltarea aviației militare a fost dezvoltarea sicronizatorului, inventat de inginerul român George „Gogu” Constantinescu, sistem ce ajuta la sincronizarea focurilor de mitralieră cu rotația elicei.

Roland Garros a murit în 1918 într-o luptă aeriană cu asul aviației germane Hermann Habich.