FOTO Autorităţile din Egipt au prezentat sarcofagul din lemn al lui Tutankhamon

NewMoney 05/08/2019 | 11:28 Fapt Divers
FOTO Autorităţile din Egipt au prezentat sarcofagul din lemn al lui Tutankhamon

Autorităţile din Egipt au prezentat duminică sarcofagul lui Tutankhamon, aflat în curs de restaurare pentru prima dată de la descoperire, potrivit News.ro, care citează AFP.

Lucrările de restaurare au debutat la mijlocul lunii iulie, după ce sarcofagul a fost transferat din Valea Regilor din Luxor (sud) la Marele Muzeu din Egipt de la Cairo.

„Vă arătăm un obiect istoric unic, nu doar pentru Egipt, ci pentru toată lumea”, a declarat ministrul Antichităţilor Khaled al-Enany, în timpul unei conferinţe de presă de la Marele Muzeu din Egipt, în apropiere de Piramidele din Giza.

Sarcofagul tânărului faraon va fi expus împreună cu alte obiecte legate de Tutankhamon, la sfârşitul anului 2020, când acest nou muzeu gigant va fi deschis publicului. Restaurarea ar trebui să dureze opt luni.

Sarcofagul din lemn, aurit la exterior, măsoară 2,23 metri şi este decorat cu un portret al tânărului rege având simboluri faraonice, sceptru şi biciul, potrivit ministerului Antichităţilor.

De-a lungul ultimului secol, fisuri au apărut „la nivelul straturilor exterioare aurite, în special cele din zona capacului şi a bazei”, potrivit ministerului.

Urcat pe tron în jurul anului 1333 î.Hr., Tutankhamon este probabil cel mai cunoscut faraon din istorie datorită descoperirii incredibile a mormântului său intact, în Valea Regilor, în 1922, de către arheologul britanic Howard Carter.

Fiul faraonului, Akhenaton, soţul reginei Nefertiti, „copilul faraon” a ajuns la putere la vârsta de 9 ani şi a murit zece ani mai târziu de malarie combinată cu o afecţiune osoasă.

La începutul lunii iulie, Egiptul a solicitat Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, vechi de 3.000 de ani, vândut la Londra pentur aproape 5,3 milioane de euro, în ciuda opoziţiei de la Cairo.