A fost naționalizată cea mai mare bancă din Ucraina

Gabriel Bucur 19/12/2016 | 15:55 Ştiri
A fost naționalizată cea mai mare bancă din Ucraina

PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina, a fost naționalizată, în încercarea guvernului de la Kiev de a evita un colaps al sistemului bancar ucrainean, informează The Wall Street Journal.

Măsura s-a luat în coordonare cu sprijinul venit din partea creditorilor internaționali ai Ucrainei, fapt care va asigura o tranziție lină și o stabilitate a băncii, crede Executivul de la Kiev. Decizia vine după doi ani în care s-au făcut eforturi de revitalizare a sistemului bancar din Ucraina.

PrivatBank, până înainte de anunț – cea mai mare bancă privată din Ucraina, deține o treime din depozitele din țară și are filiale în alte state europene. Banca a fost controlată de miliardarul Igor Kolomoiski, devenit o țintă a luptei anticorupție condusă de președintele Petro Poroșenko. Kolomoiski a ocupat funcția de guvernator al regiunii estice Dnipropetrovsk până în 2015 și a sprijinit mișcările separatiste din zonă.

Guvernul de la Kiev a declarat că proprietarii băncii au cerut naționalizarea ei. Un faliment al PrivatBank ar fi însemnat destabilizarea întregului sistem financiar din Ucraina. Potrivit băncii centrale, două treimi din bănci nu au lichidități necesare pentru a trece peste o eventuală criză.

 


FOTO: Wikipedia.org

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.