Forbes.com: România încearcă să nu-și piardă mințile

Gabriel Bucur 31/01/2017 | 15:39 Ştiri
Forbes.com: România încearcă să nu-și piardă mințile

În timp ce are cea mai accelerată creștere economică din Uniunea Europeană, România începe să se confrunte cu problema îmbătrânirii și scăderii populației, combinată cu emigrarea tinerilor calificați, notează Forbes.com, într-o analiză recentă.

În anii 1990 și 2007 s-au deschis granițele țării, mai întâi prin căderea comunismului, apoi prin aderarea la Uniunea Europeană. În tot acest timp, din țară au plecat specialiști și oameni calificați, pe care, acum, România trebuie să încerce să-i aducă înapoi acasă, arată Forbes.com. În caz contrar, presiunea pe sistemul de asigurări de sănătate și pensii poate crește tot mai mult.

„Exodul de creiere”, cum numește Forbes plecarea românilor cu studii superioare în străinătate, se observă, de exemplu, în sistemul de sănătate din țară. După ce s-au specializat în România, zeci de mii de medici și asistente medicale s-au mutat în state dezvoltate, precum Germania, Italia, Spania și Marea Britanie, atrași de salariile mai mari și de condițiile mai bune de lucru. Acolo, ei pot câștiga și de zece ori mai mult decât în România.

Anul trecut, guvernul român a lansat un proiect prin care încearcă să repatrieze o parte din tinerii plecați. Suma maximă promisă este de 50.000 de euro, iar condițiile sunt ca persoana repatriată să pornească o afacere în România, după ce măcar un an din ultimii trei a stat în afara țării, și să cunoască domeniul afacerii pentru care dorește finanțarea. De asemenea, statul le oferă consultanță gratuită.

Unul dintre motivele pentru care românii nu doresc să se întoarcă în țară ține de nivelul ridicat de corupție din România și, implicit, de neîncrederea în conducerea țării.

Aproape 3,5 milioane de români trăiesc și muncesc în alte țări ale Uniunii Europene.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.