Fondatorul rețelei de clinici Regina Maria „lovește” din nou: pregătește pentru 2020 un megaproiect medical de 50 de milioane de euro

Cristina Dobreanu 23/07/2018 | 14:59 Oameni
Fondatorul rețelei de clinici Regina Maria „lovește” din nou: pregătește pentru 2020 un megaproiect medical de 50 de milioane de euro

Pas cu pas, antrepreno­rul german de origine iraniană Wargha Enayati mai cons­truiește un imperiu. Tot în domeniul medical.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Peisajul sectorului medical este pe cale să se schimbe din nou, iar artizanul din spatele acestei mișcări este medicul Wargha Enayati, cardiologul care a pus bazele rețelei private de sănătate Regina Maria. Undeva, în nordul Bucureștiului, pe un teren de 10.000 de metri pătrați, aflat în proprietatea sa și a soției sale, Mitra, Wargha Enayati va construi un complex medical integrat, cu o suprafață desfă­șurată pe 35.000 de metri pătrați și unde vor lucra peste 400 de persoane.

Revera Medical City este un proiect la care antreprenorul în serie visa încă de acum doi ani, după exitul din rețeaua Regina Maria, și va fi unul dintre cele mai mari din segmentul medical privat din România, urmând să aibă în componența sa o unitate premium pentru îngrijire me­­dicală, un centru rezidențial pentru vârstnici – ambele cu un total de 150 de paturi – și un spital dedicat sferei oncologice și de recuperare, cu alte 80 de paturi. „Costurile pe lună nu sunt încă clar stabilite pentru vârstnici, vor fi cate­gorii diferite de asistență și inde­pen­dență“, au precizat pentru NewMoney re­prezentanții Revera Medical City.

Potrivit estimărilor actuale, proiectul ar urma să fie finalizat în prima jumătate a lui 2020, valoarea investiției fiind de 50 de milioane de euro, cu o finan­țare asi­gu­rată atât din resurse proprii, cât și din împrumuturi bancare. Spitalul de Onco­logie va fi dezvoltat într-un par­teneriat cu grupul italian Monza, care deține 80% din acesta, restul de 20% fiind controlat de Enayati Group. „Aceasta este singura asociere între cele două entități în cadrul Revera Medical City. Spitalul Monza nu deține acțiuni în cadrul Revera Medical City. Dezvoltarea imobiliară, în întregime, precum și restul proiectului pentru vârstnici aparțin grupului Enayati“, explică reprezentanții Revera Medical City.

Medical, cu repetiție. Aceasta nu este însă prima mișcare de business pe care antreprenorul o face după exitul de 145 de milioane de euro pe care l-a făcut alături de fondul Advent din rețeaua Regina Maria, dar este, cu siguranță, cea mai spec­ta­culoasă. În 2016, antrepreno­rul decidea să reintre pe piața servicii­lor medicale și să devină acționarul principal al Intermedicas, o clinică de concierge medical și second opinion. Tot în același an, a pre­luat Versa Media, care a fost rebranduită între timp în MedicHub, o companie spe­cializată în comunicarea medicală și servicii de tip BTL. În portofoliul MedicHub se regăsesc o serie de por­taluri de specialitate cum ar fi Medic.ro, Farmacist.ro, ORL.ro, Pediatru.ro, Ginecologia.ro, Gineco.eu, Psihiatru.ro, Infecțio.ro, Oncolog-Hematolog.ro, Practica Veterinară.ro, precum și revista So­cietății Române de Pneumologie.

După preluare, Enayati spunea că pla­nurile sale pentru MedicHub vizează creşterea organică, dar şi achiziţii în 2017. Toamna trecută, MedicHub a pre­luat revista săptămânală Viața Medicală, aflată pe piață încă de la sfâr­șitul anului 1989. Totodată, antreprenorul a intrat cu un pachet minoritar și în acționariatul firmei care operează Docbook, prima aplicație din România pentru programări online la doctor. Apli­cația îți permite să te programezi rapid la sute de doctori din clinici medicale private cu specia­lități diverse, pe un interval de 48 de ore, precum și pentru servicii de tipul RMN sau CT, și analize medi­cale cu plată sau gratuite (cu bilet de tri­­mitere).  Aplicația afișează medicii cli­ni­cilor partenere în funcție de geolocație, de la cel mai apropiat la cel mai înde­părtat de utilizator. Wargha Enayati a mai investit într-un pachet minoritar și în prima platformă locală de recrutare online de­dicată exclusiv domeniului medical, MediJobs, lansată pe piață în vara anului 2015.

Privire de ansamblu. Pe piața locală a serviciilor medicale private, efer­ves­cența s-a simțit în ultimii ani (dacă ar fi să ținem cont doar de extinderea prin achiziții făcută de MedLife și Regina Maria, cursă în care recent a intrat și Medicover sau listarea la bursă a liderului pieței).„Industria românească de sănă­tate s-a dezvoltat masiv în ultimii ani, atrăgând un număr important de investitori in­ter­na­ționali și antreprenori locali. Printre cele mai mari probleme ale sistemului se nu­mără scăderea nivelului de satis­facție a pacienților în ceea ce pri­vește secto­rul public, mentalitatea pa­cien­ților care începe să se schimbe, aceștia devenind din ce în ce mai infor­mați și cerând servicii medicale persona­lizate și integrate. Acest lucru doar privatul îl poate oferi“, schi­țează o imagine de ansamblu Monika Stefanczyk, Pharma and Healthcare Business Unit Director în cadrul companiei poloneze de cercetare de piață PMR. Va­loarea pieței serviciilor medicale private autohtone este esti­mată la 2,1 miliarde de euro în 2017, având o creștere de 10% de la an la an, ara­tă da­tele PMR. „Piața nu este încă saturată și cheltuie­lile per capita în secto­rul privat sunt încă în urma țărilor din Vest“, mai atrage atenția specialistul PMR. Deci loc de (alte) investiții există.

 

LIDERII PIEȚEI

Piața serviciilor medicale private din România se ridică la 2,1 miliarde de euro, iar ritmul de creștere anual se menține la 10%, arată datele polonezilor de la PMR.

  • Medlife. Grupul MedLife, controlat de familia Marcu, cu venituri de 136,6 milioane de euro anul trecut, este liderul pieței. Pe lângă istoricul bun în ceea ce privește achizițiile și creșterea organică, compania și-a mai adăugat, în portofoliu și o listare cu succes la BVB.
  • Regina Maria. Fondată de medicul cardiolog Wargha Enayati, furnizorul de servicii medicale private Regina Maria a încheiat 2017 cu o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro, potrivit ZF. Regina Maria urmează să deschidă un spital privat cu servicii integrate în Cluj, construit în parteneriat cu antreprenorul Horia Ciorcilă, o investiție de 15 milioane de euro.
  • Medicover. Grupul Medicover, cu afaceri de 73,8 milioane de euro anul trecut, este reprezentat în România de Medicover România și de Synevo. Suedezii au achiziționat recent pachetul majoritar al spitalului Pelican din Oradea, o tranzacție de 23 de milioane de euro.

 


ILUSTRAȚIE de Vali Ivan

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.