Fondatorul IKEA a murit. Care sunt controversele care rămân în urma lui Ingvar Kamprad, cel mai bogat om din Suedia

Florel Manu 29/01/2018 | 11:01 Ştiri
Fondatorul IKEA a murit. Care sunt controversele care rămân în urma lui Ingvar Kamprad, cel mai bogat om din Suedia

Fondatorul IKEA a murit la vârsta de 91 de ani, după ce și-a creat o imagine de om de afaceri discret, dar în spatele căreia există mai multe secrete și controverse.

Kamprad „a murit în pace, înconjurat de cei dragi”, la domiciliul său din regiunea Smaland, din sudul Suediei, sâmbătă, 27 ianuarie, „după o scurtă boală”, se arată într-o declarație oficială a IKEA. Ingvar Kamprad s-a născut în 1926 într-o familie de fermieri și a pus bazele afacerii sale, care avea să schimbe viziunea asupra mobilei, la vârsta de 17 ani.

Cea mai mare parte din viață a trăit în Elveția, la Laussane, pentru a evita taxele mari din Suedia, și era cotat de Forbes ca cel mai bogat suedez, cu o avere estimată la 23 de miliarde de dolari. În 1943, când a fondat IKEA, a început să vândă diverse bunuri de consum (pixuri, portofele, rame de tablou, fețe de masă, ceasuri, chibrituri, bijuterii, ciorapi din nailon). Piesele de mobilier a început să le adauge în portofoliu din 1947.

În următoarele șapte decenii,  Kamprad a consolidat IKEA ca cel mai mare retailer de mobilă din lume – cu peste 350 de magazine în 29 de țări din Europa, America de Nord, Caraibe, Orientul Mijlociu și Asia, cu vânzări de 47,6 miliarde de dolari, potrivit The New York Times.

IKEA, între discreție și controverse

Fondatorul IKEA și-a contruit o imagine de om de afaceri discret. Nu excela în ceea ce privește aspectul său și nu se afișa ca unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În tinerețe a iscat mai multe controverse după ce s-a declarat drept susținător ai ideilor naziste, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar a negat sistematic aceste acuzații. La un moment dat s-a declarat alcoolic, însă a precizat că situația este sub control.

Reporterii care au interacționat cu fondatorul IKEA l-au prezentat ca pe un miliardar discret care circula cu autobuzul ori cu un Volvo din anii `80 și obișnuia să zboare la „clasa economică”. În realitate însă, el locuia într-o vilă cu vedere spre Lacul Geneva și avea o proprietate în Suedia și podgorii în Provence. El a condus un Porsche, alături de bătrânul Volvo în care îi plăcea să se afișeze. Dar evita să apară îmbrăcat în haine scumpe.

„Nu cred că port ceva care nu a fost cumpărat din târgurile de vechituri. Asta înseamnă că vreau să dau un exemplu bun”, a mărturisit Kamprad, pentru un post TV suedez, potrivit The Guardian. Miliardarul cumpătat a pus felul său de a fi în seama arhetipului generat de provincia din care provine: „este în natura Smalandului sa fii econom”.

În presa suedeză s-a scris la un moment dat că, invitat fiind la o gală la care urma să primească premiul de „omul de afaceri al anului”, Kamprad nu a fost lăsat să intre în sală de oamenii de ordine, deoarece era îmbrăcat modest și fusese văzut când a coborât din autobuz. În 2013, la vârsta de 87 de ani, Kamprad a cedat conducerea companiei Inter IKEA, cea care controlează brandul și conceptul retailerului suedez, celui mai mic dintre cei trei băieți ai lui, Mathias.

IKEA: Noua filozofie a mobilierului

Modelul revoluționar de autoasamblare al IKEA – care ar reduce costurile de transport și de depozitare – a fost conceput în 1956, după ce un angajat a sugerat că picioarele mesei au fost scoase, astfel încât pachetul să se potrivească într-o mașină. Doi ani mai târziu, Kamprad a deschis primul magazin IKEA în Almhult, la sud de orașul său natal. Se spune chiar că fondatorul IKEA și-a mobilat casa cu piese vândute în propriile magazine.

Din 1970, IKEA a cucerit piețe majore în Europa, America de Nord, Asia și Orientul Mijlociu, crescând puterea de cumpărare a clasei de mijloc emergente în țări precum Rusia post-Război Rece.

IKEA în România

IKEA este prezentă în România încă din 2007, după o investiție de 25 de milioane euro, cu magazinul din zona comercială Băneasa, într-o primă fază o franciză deținută de omul de afaceri Puiu Popoviciu. În 2010, operațiunile au fost preluate de grupul suedez, în urma unei tranzacții de 30 de milioane de euro.

IKEA Băneasa a fost inaugurat la 21 martie 2007, fiind atunci al 253-lea magazin deschis de IKEA la nivel mondial. Pentru amatorii de statistici, și nu doar, România era a 35-a țară în care IKEA intra pe piață. Magazinul se întinde pe o suprafață de 26.000 de metri pătrați și dispune de 1.500 de locuri de parcare și un restaurant de 470 de locuri.

Deschiderea magazinului venea în plin boom imobiliar, iar previziunile analiștilor că IKEA ar putea merge în pierdere în primul an au fost spulberate de un profit de 4,6 milioane de euro.

 


FOTO: AFP

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.