FMI va revizui previziunile privind evoluţia economiei mondiale în 2020

Elena Marinescu 12/05/2020 | 21:33 Ştiri
FMI va revizui previziunile privind evoluţia economiei mondiale în 2020

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat marţi că este „foarte probabil” ca instituţia pe care o conduce să îşi revizuiască previziunile privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece pandemia de coronavirus afectează multe economii mai dur decât se preconiza anterior.

„Indicatorii care ne vin din multe ţări sunt mai slabi decât proiecţiile noastre cele mai pesimiste”, a spus Kristalina Georgieva la o videoconferinţă sponsorizată de Financial Times. „Foarte probabil vom veni cu un update la proiecţiile noastre, undeva în luna iunie, şi ne aşteptăm ca la acel moment să avem veşti puţin mai proaste cu privire la modul în care noi vedem anul 2020”, a avertizat directorul FMI, potrivit Agerpres.

În cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat în aprilie de FMI, instituţia financiară internaţională prognoza că PIB-ul mondial va înregistra un declin de 3% în acest an. Însă acest scenariu se baza pe ipoteza că pandemia va dispărea în a doua jumătate a acestui an iar măsurile de izolare vor putea fi ridicate treptat, astfel că în 2021 economia mondială va reveni la o creştere de 5,8%. Însă FMI a avertizat încă din aprilie că estimările sale sunt precare şi depind de datele disponibile.

În privinţa României, FMI se aşteaptă ca economia să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Pe parcursul lunii aprilie, SUA au pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă iar rata şomajului a ajuns la 14,7%. În plus, unii oficiali americani au avertizat că datele pentru luna mai ar putea fi şi mai slabe. În mod normal, FMI îşi revizuieşte estimările din „World Economic Outlook” la începutul lunii iulie.

La conferinţa organizată marţi, Georgieva a mai spus că, având în vedere înrăutăţirea indicatorilor, este foarte probabil ca pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare să aibă nevoie de o finanţare suplimentară de peste 2.500 miliarde de dolari pentru a face faţă pandemiei. Estimarea anterioară a FMI cu privire la acea sumă a fost „una în zona inferioară a intervalului”, a spus Georgieva. Potrivit acesteia, cifra privind necesităţile de finanţare va fi revizuită în sus atunci când FMI va da publicităţii noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale.