FMI contrazice Guvernul: În buget există o greșeală de un miliard de euro

Alexandra Pele 20/03/2017 | 12:00 Ştiri
FMI contrazice Guvernul: În buget există o greșeală de un miliard de euro

Guvernul are o estimare mult mai optimistă decât cea a partenerilor internaționali ai României cu privire la nivelul deficitului bugetar din acest an. Deși distanța de la 3% la 3,7% nu pare foarte mare, în cifre absolute aceasta depășește un miliard de euro, bani care se adaugă în plus la datoria publică a țării (pe lângă cei 3% din deficitul anticipat de Guvern).

Circa 1,2 miliarde de euro – cu atât diferă estimarea executivului și cea a Fondului Monetar Internațional (FMI) cu privire la deficitul bugetar din acest an (diferența dintre veniturile și cheltuielile colectate de stat).

Citiți și: Filosofia șpăgii: Sorin Ovidiu Vîntu dezvăluie din închisoare adevărata miză a OUG 13

Reza Baqir (foto), şeful misiunii FMI, a atras atenția, la finalul evaluărilor făcute de experții Fondului în România, că schimbările succesive de legislație (tăierile de taxe și majorările de salarii, în detrimentul investițiilor publice) au făcut ca „structura bugetului să fie mai puţin flexibilă la şocurile şi vulnerabilităţile ce pot apărea. Nu mai este loc pentru alte reduceri de taxe dacă scopul este să păstrăm flexibilitatea bugetului”.

Șeful misiunii a arătat că dacă partidul aflat la guvernare va implementa toate măsurile promise în campania electorală, deficitul ar putea crește cu 5,5% din PIB, în următorii ani.

Citiți și: Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

„Dacă toate măsurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langă legea salarizării unitare, și aici mă refer la măsurile care se referă la reducerea contrbuțiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la întreprinderile de stat și TVA zero la imobiliare, impactul în perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB”, a spus Baqir.

România nu mai are în derulare niciun acord de finanțare cu FMI, însă instituția evaluează evoluția economiei românești anual, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Citiți și: Avertisment dur al Comisiei: Guvernul are două luni să găsească măsuri credibile de reducere a deficitului

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, spunea săptămâna trecută că este pregătit să taie din cheltuielile guvernamentale dacă deficitul va depăși 3% din PIB. Istoric, primele pe listă atunci când a venit vorba despre tăieri de cheltuieli au fost investițiile publice.

Primele date legate de performanțele noului executiv nu arată foarte bine, în contextul în care și prognozele sale au fost apreciate de mulți economiști drept prea optimiste.

Executivul anticipează o creștere cu 14% a veniturilor bugetare în acest an, însă, în ianuarie, la vistieria statului s-a colectat cu 6% mai puțin decât în prima lună a anului trecut.

Citiți și: John Hardy, Saxo Bank: Se prefigurează următoarea criză a Europei. Până acum s-a dat morfină

Citiți și: Ciudățenia capitalismului autohton: un funcționar la stat câștigă cu 53% mai mult decât un angajat dintr-o companie privată românească

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.