Florin Popescu, Rockwool Balkans: ”Construcţiile au continuat să meargă în pandemie. Pentru 2021 sunt chiar mai optimist”

NewMoney 29/12/2020 | 09:15 Ştiri
Florin Popescu, Rockwool Balkans: ”Construcţiile au continuat să meargă în pandemie. Pentru 2021 sunt chiar mai optimist”

Construcțiile s-au dezvoltat chiar și în pandemie, cu toate provocările pieței. Cum va fi acest domeniu în 2021? Florin Popescu, Business Unit Director ROCKWOOL Balkans, punctează câteva lucruri esențiale.

E greu de dat un răspuns precis deoarece depinde foarte mult de rezolvarea crizei sanitare. Asta e cea mai mare provocare. O a doua ţine de stabilitatea politică şi de dorinţa viitorului Guvern de a investí în domeniile cu cel mai mare potenţial economic şi de crearea de locuri de muncă, aşa cum este acesta”, spune Florin Popescu.

”De altfel, construcţiile au continuat să meargă în pandemie, noi ne-am menţinut la un nivel bun şi în aceste condiţii. Pentru 2021 sunt chiar mai optimist, din mai multe motive. În primul rând ar putea începe să vină banii europeni pentru eficienţa energetică a clădirilor, în special din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Chiar dacă nu reuşim să aducem sume semnificative anul viitor, deşi sper că va fi cazul, perspectiva de a-i avea chiar şi în 2022 o să dinamizeze piaţa”, continuă Popescu.

Un alt motiv de optimis e legislaţia, în opinia acestuia, iar aici este dat exemplul unei prevederi cu impact în 2021 și anume ”faptul că orice clădire proiectată de anul viitor va trebui să fie nZEB, adică să aibă un consum de energie aproape egal cu zero”. Potrivit lui Popescu, o asemenea prevedere va dinamiza piaţa termoizolaţiilor. ”În aceeaşi nota, sper ca programele foarte bune anunţate de guvern în 2020, precum Casa Eficientă Energetic şi programul de renovare a şcolilor, să continue anul viitor”, mai spune el.

Referindu-se la ROCKWOOL, acesta punctează că momentul declanșării crizei sanitare a prins  compania ”pregătită”. ”Noi chiar am extins activitatea la fabrica noastră din judeţul Prahova în cursul verii. Am instalat câţiva roboţi industriali, am scos produse noi, inclusiv singurele produse cu tehnologia Dual Density fabricate în România, chiar am angajat oameni în plus. În 2021 vrem să continuăm în această direcţie şi să ne consolidăm. Vrem să creştem treptat şi inteligent, dar şi să profităm de oportunităţile pe care ni le oferă politicile europene şi naţionale”, detaliază Florin Popescu.

În termeni de comparație între criza din 2008/2009 și criza actuală, acesta spune că, în urmă cu mai bine de un deceniu, a fost vorba de o criză financiară, de sistem.

”Economia a fost ca un organism care a cedat din cauza bolii şi neglijenţei. Cea de acum e diferită, e o criză sanitară care s-a scurs în economie într-un moment bun. E ca efectul unei lovituri asupra unui organism sănătos – îl afectează, dar are resurse pentru a-şi reveni. Aş adăuga că şi “doctorii” au fost mai pregătiţi de data asta. Uniunea Europeană a mobilizat câteva mii de miliarde bune, atât prin pachetul de redresare economică, unul extrem de consistent, cât şi prin alte intervenţii punctuale care au păstrat sau injectat lichiditate în economie, inclusiv cu ajutorul Băncii Centrale Europene. Autorităţile din România au acţionat şi ele decent pentru sprijinirea economie, mai ales prin investiţii consistente care au ţinut multe industrii pe linia de plutire. Una peste alta, sunt două tipuri diferite de crize. În acest moment stăm mai bine decât atunci, chiar dacă impredictibilitatea e ceva mai mare”, subliniază Florin Popescu.