Semnal de alarmă: Totul despre titlurile de stat de tip „Tezaur” cu dobândă fixă de 5% pe an

Sebastian Popescu 19/06/2018 | 11:31 Ştiri
Semnal de alarmă: Totul despre titlurile de stat de tip „Tezaur” cu dobândă fixă de 5% pe an

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Florin Cîțu, spune că guvernarea PSD împinge România către o nouă criză și avertizează în legătură cu titlurile de stat destinate populației puse în vânzare de Ministerul Finanțelor. „Prețurile cresc, dobânzile cresc, șomajul va crește, economia va scădea. Este acesta contextul în care să blocați 5 ani de zile bani în buzunarele lui Dragnea și Vîlcov?”, transmite Cîțu.

„În acest context nenorocit din istoria Romaniei, Dragnea și Vîlcov vor să vă mai tragă o țeapă cu emisiunea de obligațiuni „Tezaur”. Vor să le dați bani cu împrumut pentru 5 ani de zile. Și nu oricum. Să le dați banii și să-i mai vedeți peste 5 ani. Nu puteți să-i retrageti, nu puteți să vindeți obligațiunile, nu puteți să faceți nimic”, spune Cîțu într-o postare pe Facebook.

Citiți și: Dragoş Anastasiu: 33 la sută din angajaţii statului stau degeaba. De ce nu poate fi rezolvată problema

La finalul săptămânii trecute, Misterul Finanţelor a pus în vânzare titluri de stat destinate populației, în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar -, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% pe an și cu o scadență de 5 ani. Dar banii rămân blocaţi în acest plasament în tot acest timp, pentru că titlurile sunt netransmisibile, nevandabile şi netranzacţionabile.

Florin Cîțu a venit cu mai multe argumente împotriva achiziționării acestor obligațiuni. Acesta spune că deși dobânda pare una avantajoasă, de fapt, oamenii nu vor aveea niciun profit în urma achiziționării acestor titluri emise de Guvern, pentru că rata inflației va crește iar ei, practic, vor împrumuta statul pe gratis.

„În 2016 statul s-a împrumutat de la cetățeni cu o dobândă de 2.15% pe an. Asta înseamnă că în luna august a acestui an cei care au împrumutat statul atunci primesc o dobândă de 2.15% dar, atenție mare, rata inflației astăzi este de 5.4%. Să sperăm pentru acei cetățeni că va scădea… dar nu sunt șanse din punctul meu de vedere. Astfel, valoarea banilor pe care o primesc o să fie mai mică și acei cetățeni au împrumutat statul pe gratis. Ba au mai dat și bani in plus.”

„Acum Dragnea și Vîlcov vă propun să le dați banii și ei vă plătesc 5% pe an. Implicit vă spun că în anii următori rata inflației o să fie sub 5%. Păi nu spuneau ei când îi avertizam că depășeste 5% în 2018 că sunt alarmist? Cine m-a ascultat s-a protejat. Cine i-a ascultat pe ei a pierdut. Trebuie să vă întrebați un singur lucru. După ce au luat banii ce este în avantajul statului, să creasca sau să scadă infalția? Dacă o crește se imprumută gratis. Este clar acum, nu?”, a argumentat Cîțu.

Citiți și: Preşedintele Comisiei economice din Senat: „Nu sunt bani pentru pensii și salarii! Guvernul trăiește pe datorie”

De asemenea, preşedintele Comisiei economice trage un semnal de alarmă și în legătură cu faptul că banii cetățenilor care aleg să cumpere titluri de stat, vor fi blocați timp de 5 ani. În același timp, investitorii profesioniști pot să vândă obligațiunile și la o zi după ce au împrumutat statul, spune Cîțu, care avertizează că „Dragnea și Vîlcov mizează pe faptul că nu aveți experiență cu acest produs financiar.

„Daca aveti nevoie de bani urgent trebuie sa găsiți în altă parte. Așa că atunci când vă faceți calculele puneți și costul pe care îl veți plăti pentru a face rost de bani urgent”

„Totuși, ar trebui să vă întrebați, de ce încearcă să vă ofere condiții așa “bune”. Ce vă ascund? Exact ce v-am spus mai sus, asta vă ascund”, mai spune Cîțu.

Postarea integrală a lui Florin Cîțu:


Foto: Mediafax