Florin Cîțu: Suntem mult mai pregătiţi pentru un șoc negativ

NewMoney 30/09/2020 | 15:37 Ştiri
Florin Cîțu: Suntem mult mai pregătiţi pentru un șoc negativ

Autorităţile au făcut faţă unui şoc negativ neprevăzut, foarte mare, în condiţiile în care socialiştii au lăsat rezervele statului pe zero, iar România e mult mai pregătită acum pentru orice alt scenariu, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, care a precizat că îşi doreşte ca pe 25 octombrie să avem o imagine clară a sănătăţii economiei. Acesta nu vede posibil un scenariu în care să revenim la situaţia din martie, aprilie.

”Am arătat că am făcut faţă unui şoc negativ neprevăzut, foarte mare, în condiţiile în care socialiştii au lăsat rezervele statului pe zero, în condiţiile în care am pornit cu un deficit bugetar mai mare, în condiţiile în care am avut şi cheltuieli structurale mai mari. Suntem mult mai pregătiţi pentru orice alt scenariu, de aceea am încredere că orice şoc negativ îl vom trece mult mai uşor decât ce a fost până acum. Am făcut faţă unui şoc negativ puternic, neprevăzut, nu se aştepta nimeni şi am performat foarte bine, aşa că am încredere că orice ar veni în direcţia noastră vom face faţă şi suntem pegătiţi în acest moment. Nu văd un scenariu în care să revenim la situaţia din martie, aprilie”, a declarat miercuri ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă online.

Ce planuri are Guvernul pentru bugetul din 2021

Acesta a vorbit şi de planurile privind construcţia bugetului pentru 2021.

”După cum ştiţi, bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. În ceea ce priveşte estimările macro, acestea le aşteptăm de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză”, a precizat oficialul.

Întrebat dacă există posibilitatea prelungirii termenului pentru plata obligaţiilor fiscale, Cîţu a răspuns că nu.

”Nu. Pe 25 octombrie doresc să avem o imagine clară a sănătăţii economiei. Bineînţeles că sunt sectoare în economie unde există probleme. Ne vom uita de la un sector la altul şi vedem cu ce soluţii putem să venim în ajutorul acestor sectoare. Dar este important pentru noi ca la 25 octombrie să avem o imagine a ceea ce se întâmplă în economie. De aceea, nu vom prelungi aceste facilităţi. După aceea vom discuta în funcţie de situaţii şi pe sectoare – pentru că unele sectoare o duc foarte bine, altele au probleme – şi vom vedea cu ce măsuri vom veni”, a precizat ministrul de Finanţe.

Cîţu a mai anunţat că speră ca spre finalul anului să emită pe bursă, în funcţie de condiţii, titluri de stat pentru populaţie.

Totalul obligaţiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi şi penalităţi, în baza facilităţilor acordate de Guvern în luna martie, a urcat la 14,4 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile, conform Profit.ro.

Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Unele firme au decis să nu îşi asume riscuri şi să nu aştepte până în ultima zi, astfel că au plătit, iar soldul amânărilor a coborât cu 1,5 miliarde lei, de la 11,7 miliarde lei în luna mai, la 10,2 miliarde lei.

În iulie, soldul amânărilor la plată a urcat cu 2,3 miliarde lei, iar în august s-au adăugat 1,9 miliarde lei,

Cel mai recent mesaj al Ministerului Finanţelor este că derulează simulări legat de termenul de 25 octombrie.