Florin Cîțu: România a fost condusă după două bugete în ultimii trei ani, după metoda Al Capone

NewMoney 14/11/2019 | 10:53 Ştiri
Florin Cîțu: România a fost condusă după două bugete în ultimii trei ani, după metoda Al Capone

Economia României, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete, unul prezentat în Parlament şi altul pentru finanţarea baronilor locali, exact metoda folosită de Al Capone, care avea un registru pentru Fisc şi unul pentru el, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Cam tot ce am găsit aici a depăşit cele mai pesimiste aşteptări. Mai mult, am aflat că situaţia reală nu era cunoscută şi nu era anticipată nici de partenerii noştri internaţionali. Deci informaţiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este că, în ultimii 3 ani, economia României a fost condusă după două bugete şi aici vă spun foarte responsabil: a fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe. Este exact metoda, şi nu am găsit altă comparaţie, metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, un registru pentru fisc şi unul pentru el”, a explicat Cîţu.

Florin Cîțu: Luăm în calcul sesizarea organelor competente

Cîţu a precizat că va sesiza organele abilitate în legătură cu această situaţie.

„Totul a fost premeditat. În ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti”, a conchis Florin Cîţu.

El a afirmat că bugetul naţional a fost transformat într-un instrument în slujba partidului, iar ”recificările bugetare erau intrumentul”.

„La începutul anului, bugetul părea că era făcut ok. Rectificările bugetare direcţionau banii către partid”, a explicat ministrul de Finanţe, adăugând că „Dragnea şi Teodorovici ştiau de la începutul anului că banii nu ajungeau la investiţii”, aceasta fiind încă o dovadă că existau două bugete.

„Cei de la Comisia Europeană m-au compătimit şi s-au speriat, dar erau bucuroşi că la Bucureşti există un partener onest”, a relatat ministrul.

El a mai afimrat că „OUG 114 a pus pe butuci cam şase sectoare din economie”.

Cîţu a anunţat, cu privire la rambursările de TVA, că 1 miliard de lei a fost returnat şi că proiectul este ca până la sfârşitul anului să fie dată toată suma – 4 miliarde de lei.

Ministrul a susţinut că, după zece luni de zile, există o datorie a CNAS către companii pentru plata concediilor medicale, fiind vorba despre „o gaură de 1,8 miliarde de lei”.

„Preşedintele CNAS este bolnav, ironia sorţii”, a remarcat ministrul.

„Toate informaţiile pe care vi le dau sunt menţionate în acest protocol de predare-primire cu ministrul Teodorovici, pe care eu nu l-am semnat încă”, a afirmat Cîţu.

„Nu putem să nu vorbim despre ce se întâmplă cu forţa de muncă – oamenii au ales să plece în continaure din România. Un PIB care se împarte la mai puţini oameni îţi dă impresia de bunăstare. Aici această diferenţa între optimismul autorităţilor PSD din România şi pesimismul autorităţilor europene. Văzând plecarea românilor din propria ţară, nu poate să nu te îngrijoreze”, a remarcat ministrul.

El a spus că totul a fost ţinut într-un buget paralel şi nu a fost prezentat.

„La fiecare rectificare bugetară am avut un indiciu. Totul s-a făcut cu complicitatea Comisiei de Prognoză”, a susţinut Cîţu.


FOTO: Mediafax