Florin Cîţu anunță creșterea deficitului bugetar la 8,6% din PIB. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor (VIDEO)

Elena Marinescu 13/08/2020 | 18:40 Ştiri
Florin Cîţu anunță creșterea deficitului bugetar la 8,6% din PIB. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor (VIDEO)

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi că deficitul bugetar e estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB, explicând că în toată Europa, „deficitele mai mari se datorează în principal scăderii veniturilor, în același timp, România a pornit cu un handicap venind cu un spațiu fiscal limitat” ca urmare „a dezmăţului făcut de PSD în ultimii ani”.

”Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7 la 8,6% din PIB. Acum să ne uităm de unde vine această creştere. Avem o scădere a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta înseamnă 3 puncte procentuale. Deci din cele 5 puncte procentuale care se adaugă la dificit faţă de estimarea iniţială 3 puncte vin din faptul că economia trece prin perioadă dificilă, de criză. Cheltuielile suplimentare la buget, legate direct de criză, sunt în jur de 2 puncte procentuale. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB și cred că am fi putut face mai bine”, a declarat ministrul Finanțelor.

Potrivit Digi24, el a adăugat că în alte țări din Uniunea Europeană situația este mult mai rea. ”În România, deficitul față de deficitul estimat crește cu 5 puncte procentuale. În Europa, media este de 7,7 puncte procentuale. Cele mai recente prognoze indică o înrăutățire suplimentară a deficitelor bugetare, mai ales în zona euro. Franța, de la 10, la 11,4%, Italia de la 11,1 la 11,6%. Economiile din UE scad cu procente între -7 și -8,7. În toată Europa deficitele mai mari se datorează în principal scăderii veniturile.

În acelaşi timp, România a pornit cu un handicap, venind cu un spaţiul fiscal limitat, după ce deficitul a fost de peste 4 %, dar acesta este dezmăţul făcut de PSD în ultimii ani. Acestea sunt elementele principale ale rectificării bugetare. Aţi văzut deficitul, creşterea economică, influenţa asupra deficitului unde vine. Toate aceste cifre vor fi făcute publice şi le veţi putea analiza”.

Buget record pentru Ministerul Transporturilor

Transporturile, Sănătatea și Educația vor primi bani în plus la rectificarea bugetară a anunțat ministrul Cîțu. „Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor şi bugetul este unul record. La Sănătate, domeniu prioritar, am alocat mai multe reusrse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, față de bugetul inițial, pentru medicamente, echipamente, sporuri pentru cei din prima linie, decontare servicii medicale. Nu am lăsat stocurile zero.

Ministerul Muncii are cel mai mare buget, chiar de la începutul anului. Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde de lei. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD am reușit să găsim resursele pentru a plăti la timp salarii, pensii, ajutoare sociale.

Conferinţă de presă susţinută de ministrul Finanţelor, Florin Ciţu, pe tema rectificării bugetare

Conferinţă de presă susţinută de ministrul Finanţelor, Florin Ciţu, pe tema rectificării bugetare

Posted by Partidul Naţional Liberal on Thursday, August 13, 2020

Educaţia are resurse şi aş vrea aici să fac o remarcă – transportul, sănătate, educaţie sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Nu facem acest lucru, din contră suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante.

Rectificarea, bineînţeles, este o propunere. Ea va merge vineri în şedinţa de Guvern şi va fi aprobată. La Ministerul Sănătăţii, faţă de bugetul iniţial sunt în plus 5 miliarde lei, la Ministerul Muncii – 9,5 miliarde lei, ş.a.m.d.. Sunt cifrele pe care le veţi vedea. Le putem analiza. Ceea ce este mai important e că am reuşit în această perioadă să alocăm resurse limitate de care dispune Românie către sectoare cu valoare adăugat mare, pentru a ne asigura că economia îşi va revenit cât mai rapid, după acea perioadă în care a fost închisă, după ce în trimestrul doi în toată Europa a fost închisă”, a susţinut Cîţu.

El a afirmat că s-au alocat bani pentru desfăşurarea alegerilor locale în cele mai bune condiţii. ”Asigurăm pentru autorităţile locale, iniţial la încpeutul anului sumele de la buget pentru cheltuielile cu asistenţa persoanelor cu handicap era de 50%. Am crescut această sumă cu 70%. Am suplimentat pentru educaţia copiilor cu cerinţe speciale. Suntem conştienţi că veniturile autorităţilor locale au suferit în această perioadă, şi de aceea vom aloca sume pentru a le aduce către sumele iniţiale”, a spus Florin Cîţu.

„Da, în România vom creşte pensiile!”

”Ministerul Muncii, la care se uită toată lumea astăzi, are cel mai mare buget de fapt, chiar de la începutul anului a încpeut cu cel mai mare buget. Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde lei în plus. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD şi a încercat să facă în această perioadă am reuşti să găsim resursele pentru a plăti la timp şi ajutoare sociale şi salarii şi pensii. Astăzi vă spunem că da, în România vom creşte pensiile! Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creştere pe care am putut-o vedea vreodată. PSD nu a mărit niciodată pensiile cu această sumă”, a susţinut Cîţu.
”În această perioadă dificilă, pe lângă creşterea alocaţiilor, am reuşit să creştem pensiile cu cea mai mare sumă. Îl provoc pe dl Ciolacu să găsească o aşa creştere”, a subliniat ministrul de Finanţe.