Fitch scade perspectiva ratingului Regatului Unit de la ”stabilă” la ”negativă”

Andrei Dumitru 06/10/2022 | 11:19 Ştiri
Fitch scade perspectiva ratingului Regatului Unit de la ”stabilă” la ”negativă”

Agenţia de rating financiar Fitch a scăzut perspectiva ratingului Regatului Unit de la ”stabilă” la ”negativă”, la câteva zile după ce agenţia S&P a făcut la fel, din cauza unei scăderi importante a impozitelor, anunţată de către Guvernul conservatoarei Liz Truss la 23 septembrie.

Aceste măsuri luate de Guvernul Truss, cu scopul de a favoriza creşterea economică, ”ar putea antrena o creştere semnificativă a deficitelor bugetare pe termen mediu”, a subliniat miercuri, într-un comunicat, Fitch.

Agenţia americană şi-a menţinut ratingul datoriei suverane a Regatului Unit la AA-, cu un nivel peste cel al S&P.

Însă scăderea perspectivei semnalează riscul unei degradări a acestei note, în cazul în care situaţia economică a ţării nu se îmbunătăţeşte.

Pachetul bugetar al lui Truss, ”anunţat fără măsuri de compensare şi fără o evaluare independentă a impactului acestuia asupra finanţelor publice, dar şi decalajul între politicile fiscale şi monetare având în vedere presiunile inflaţioniste puternice, au avut, în opinia Fitch, consecinţe negative asupra încrederii pieţelor financiare şi credibilităţii cadrului politic”, precizează agenţia.