Ştiri

Firmele de producție, cele mai active pe piața închirierii de spații industriale în primul trimestru

Companiile au închiriat în primele 3 luni ale anului aproximativ 200.000 metri pătrați de spații logistice și industriale, cererea venind în principal de la firmele de producție, operatorii de FMCG și cei de logistică, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Raportat la regiune, România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate în primul trimestru, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale și de Est, lăsând în urmă Cehia, Slovacia și Ungaria.

În Cehia suprafața tranzacționată a fost de 160.000 metri pătrați, în Slovacia de 107.000 metri pătrați, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 metri pătrați spații industriale și de logistică.

De remarcat activitatea firmelor de producție pe piața închirierilor de spații logistice și industriale la acest început de an, ponderea spațiilor contractate de acestea în totalul volumului tranzacționat (17%) depășind pentru prima dată ponderile operatorilor logistici (10%) și ai companiilor din domeniul FMCG (13%).

Cea mai mare tranzacție încheiată în perioada analizată a fost cea realizată de compania Tenneco, în urma unui proces de tip sale & leaseback, spațiu care este deținut acum de WDP. Totodată Maravet a preînchiriat 11.000 de metri pătrați în WDP Park Baia Mare, într-o tranzacție intermediate de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distribuție a contracat 10.000 metri pătrați spații de depozitare în cadrul MLP Bucharest West.

Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Companiile de producție încep să fie din ce în ce mai relevante pe piața închirierilor de spații industriale și de logistică, pe de o parte pe fondul fenomenului de nearshoring, dar și ca urmare a unor relocări de fabrici din Europa de Vest sau chiar din alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est. De obicei firmele de producție preferă să opereze în spații proprii, însă pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obține prin închirierea spațiului. Credem că această tendință se va accentua în perioada următoare, iar proiectele de infrastuctură în derulare vor deschide noi zone pentru investiții în proiecte industriale.”

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureștiului (50% din volumul total) și Ploiești (10%) și Timișoara (6%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea și pentru Iași, Craiova, Arad și Oradea.

Din punct de vedere al activității de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investițiilor, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice și au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri pătrați de spații noi au fost livrați în primele trei luni ale anului, față de 100.000 metri pătrați în intervalul corespunzător din 2023. Stocul spațiilor industriale și de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătrați. Rata de neocupare a fost de 6,1% în București și de 5,0% la nivel regional.

Dezvoltatorii au în construcție proiecte totalizând 500.000 de metri pătrați în diverse orașe din țară. Bucureștiul, Timișoara și Brașov sunt destinațiile preferate pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în aceste hub-uri logistice, în timp ce Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia de asemenea de spații noi semnificative.

Proiecte în dezvoltare și care urmează să fie livrate în 2024

Proiect Oraș Suprafata (mp) Proprietar/Dezvoltator
VGP Park Brasov Brasov 60.000 VGP
WDP Park Slatina Slatina 48.000 WDP
Logicor Pallady București 41.500 Logicor
WDP Park Timisoara Timisoara 33.500 WDP
Industra Park Arad Arad 33.000 Oresa Industra
HARTA INDUSTRIALA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE SUD-EST T1 2024

 

 

Andrei Dumitru

Recent Posts

La derbyul Rapid – FCSB, fotbaliștii au trecut la roz pentru a susține lupta împotriva cancerului

Duminică, 19 mai, derbyul etapei a debutat pe stadionul din Giulești cu un moment emoționant…

17 minute ago

România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE

Statele membre ale Uniunii Europene au importat anul trecut din ţările situate în afara blocului…

42 de minute ago

Noul Chat GPT-4o, semnal important în piață pentru investitori. De ce aceștia nu trebuie să rămână în urmă?

După ce OpenAI a prezentat cel mai recent model al său, Chat GPT-4o, care pare…

2 ore ago

„Litoralul pentru toţi” va avea loc între 31 mai – 20 iunie. Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunţă lansarea programului social “Litoralul pentru toţi”, care se…

2 ore ago

Christian Tour a înregistrat o creștere de peste 60% a veniturilor din vânzări în 2023

Agenția de turism Christian Tour a încheiat anul 2023 cu venituri din vânzări de peste…

2 ore ago

Acest website folosește cookies