Fintech-ul iBanFirst a realizat anul trecut tranzacţii în valoare de peste 700 de milioane de euro pentru companiile româneşti

Andrei Dumitru 22/03/2023 | 14:46 Ştiri
Fintech-ul iBanFirst a realizat anul trecut tranzacţii în valoare de peste 700 de milioane de euro pentru companiile româneşti

Fintech-ul iBanFirst, furnizor internaţional de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, a intermediat pentru clienţii români în 2022 plăţi internaţionale în valoare de 700 milioane euro, reprezentând o creştere de 300% faţă de 2021, primul an de operare pe piaţa locală. Principalii parteneri comerciali externi ai companiilor româneşti sunt din UE, China şi Turcia. Pentru acest an, compania ţinteşte un volum de plăţi internaţionale realizate de companiile româneşti de peste 1 miliard de euro.

În 2022, iBanFirst a înregistrat o creştere de 300% a numărului de companii româneşti care utilizează platforma, ajungând în prezent la 330 de clienţi. În medie, 30 de noi companii româneşti îşi deschid conturi în fiecare lună, în special pentru servicii digitale de plăţi internaţionale şi soluţii de hedging. Majoritatea companiilor realizează activităţi de import-export şi activează în industria auto, agricultură, IT şi telecomunicaţii, construcţii şi retail. Astfel, valoarea tranzacţiilor efectuate prin intermediul platformei variază, în funcţie de specificul fiecărui client, de la câteva mii de euro la milioane de euro.

„Putem spune că România este una dintre cele mai dinamice pieţe pentru noi şi o poveste de succes pentru regiune. Biroul local este primul care a atins acest volum de tranzacţii după numai un an de activitate. Este un rezultat atât al echipei locale, care are o expertiză solidă pe piaţa de FX, dar mai ales al companiilor româneşti, care în condiţiile unui an provocator, cu război în Ucraina şi inflaţie ridicată, nu doar că şi-au demonstrat rezilienţa, dar au reuşit să-şi crească activităţile comerciale în afara graniţelor”, a declarat Johan Gabriels, Regional Director iBanFirst.

Pe parcursul anului 2022, pe fondul problemelor la nivel internaţional, soluţiile de hedging pentru gestionarea riscului au înregistrat cea mai mare dinamică, având o creştere de 100% de la un trimestru la altul. Companiile româneşti implicate în comerţul internaţional au apelat la instrumentele de hedging pentru a-şi proteja marja de profit de volatilitatea valutară provocată de criza geopolitică.

„Creşterea accelerată a ratei de adoptare în 2022 evidenţiază necesitatea companiilor din România de a beneficia de servicii rapide, transparente şi rentabile de plăţi, schimb valutar şi acoperire a riscului valutar, în contextul actual. În continuare intenţionăm să ne consolidăm operaţiunile pe piaţa din România, prin dezvoltarea de capacităţi noi şi soluţii personalizate pentru companiile locale de import-export. De asemenea, planul pe termen mediu este să transformăm biroul din Bucureşti într-un hub tehnologic pentru Europa de Est”, afirmă Alin Latu, country manager iBanFirst România.

În noiembrie anul trecut, iBanFirst a finalizat achiziţia furnizorului londonez de servicii de schimb valutar Cornhill, facilitând transferurile în lire sterline, în contextul post-Brexit, pentru companiile româneşti care au parteneri comerciali în Marea Britanie.

În 2022 iBanFirst şi-a continuat expansiunea europeană într-un ritm accelerat, ajungând la 13 birouri operaţionale în 10 ţări (Franţa, Belgia, Olanda, Germania, România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania şi Marea Britanie). Fintechul procesează tranzacţii în valoare de peste 1,5 miliarde de euro lunar în toate operaţiunile la nivel de grup. Obiectivul iBanFirst este ca până în 2025 să ajungă lider în Europa continentală în domeniul plăţilor B2B.

Înfiinţat în 2016, fintechul iBanFirst a devenit o alternativă la băncile tradiţionale pentru companiile de comerţ care efectuează plăţi internaţionale.

iBanFirst oferă servicii de plăţi transfrontaliere inovatoare, combinând capacităţile unei platforme de ultimă generaţie cu sprijinul oferit de experţi în domeniul forex. Prin intermediul iBanFirst, directorii şi echipele financiare au acces direct la pieţele valutare, pot primi, trimite şi monitoriza plăţi în peste 30 de valute şi pot elabora strategii personalizate de acoperire a riscului valutar.

Are peste 350 de angajaţi în 10 ţări europene şi circa 1,5 miliarde de tranzacţii procesate lunar.

Reglementată de Banca Naţională a Belgiei ca instituţie de plată, iBanFirst este autorizată să opereze pe întreg teritoriul Uniunii Europene.