Șeful unui FinTech londonez: „Spre deosebire de Donald Trump, nouă nu ne plac granițele”

Alexandra Pele 02/05/2018 | 10:54 Financiar
Șeful unui FinTech londonez: „Spre deosebire de Donald Trump, nouă nu ne plac granițele”

Un FinTech londonez își pune primii oameni pe teren românesc. Cu un rol asumat de disruptor, Ebury nu se teme de concurența din partea băn­cilor și salută cu interes intrarea altor FinTech-uri pe plan local.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

„Ne propunem să eliminăm granițele. Spre deosebire de Donald Trump, nouă nu ne plac granițele“, rezumă Johan Gabriëls, CEO-ul recent deschisului birou local al FinTech-ului londonez Ebury, filosofia companiei care l-a recrutat la sfârșitul anului trecut. Cu o experiență bogată în lumea financiară, inclusiv în sistemul bancar local, belgianul s-a apucat deja să recruteze oameni și să caute clienți.

Compania își propune să replice în România un model de dezvoltare care i-a permis dublarea afacerilor în fiecare dintre cei nouă ani de la înființare. Sus­ținută de acționari puternici, printre care și Vitruvian Partners – fondul de in­vestiții care a cumpărat recent 30% din acțiunile Bitdefender, într-o tranzac­ție de 200 de milioane de dolari –, Ebury își dorește să devină, pentru antrepre­norii din România, și nu numai, o „trezo­rerie externă“. Iar vizate sunt companii­le care se ocupă de comerț extern. Spre deosebire de mare parte din competiție, FinTech-ul britanic se poziționează pe seg­mentul de business-to-business (B2B) și le propune antreprenorilor ro­mâni o gamă variată de servicii legate de plățile transfrontaliere, de la tranzacțiile în sine la protecție împotriva volatilității cursului de schimb și până la finanțare pentru activitatea de import-export (serviciul de creditare urmează a fi lansat).

DISRUPTORII DIGITALI. Momentan, biroul din România are șapte angajați, aflați la cursuri de pregătire la sediul Ebury din Grecia, iar Gabriëls speră să găsească 20 de oameni. În ceea ce privește obiectivele primului an, fostul bancher spune că nu i s-au impus sarcini punctuale, dar că și-ar dori să aducă lunar 15 clienți noi. Ținta ar fi IMM-urile și companiile mai mari, în spe­cial cele locale, având în vedere că mul­tina­ționalele au o trezorerie centrali­zată la nivel de grup și decizia cu privire la furnizorii de soluții financiare nu le aparține, în cele mai multe cazuri, executivilor din România. „Nu ne uităm la anumite sectoare. Ne place să lucrăm cu com­panii noi, aflate în creștere puternică, la fel ca noi. Colaborarea cu astfel de companii funcționează bine pentru că au o mentalitate axată pe schimbare, o abordare mai dinamică. În mod cert îi targe­tăm mai mult decât pe cei care fac business într-o manieră mai tradițională“, spune șeful Ebury România.

FOTO: Guliver / Getty Images

 

FinTech-urile – termen care descrie o afa­cere ce își propune să furnizeze servicii financiare prin utilizarea de software și tehnologii moderne – sunt creditate de mulți analiști drept „disruptorii digitali“ ai sistemului bancar. Cu toate acestea, punc­tele lor forte „mușcă“ o felie prea mică din businessul instituțiilor financiare tradi­ționale. „Maturitatea digitală a FinTech-urilor este limitată de oferta modestă de servicii financiare pe care o pun la dispo­ziția clienților“, reiese dintr-un studiu Deloitte. Totuși, acolo unde concurează cu sistemul bancar, FinTech-urile o fac într-o manieră eficientă, rapidă și ieftină. Transferul de bani, oriunde în lume, ar trebui să devină ceva la fel de ba­nal ca trimiterea unui e-mail. Și să coste la fel. Cel puțin astfel gândește Gabriëls. „Băncile au comi­si­oane diferite pentru plăți obișnuite și pen­tru plăți rapide, pentru transferuri SWIFT și pentru transfe­ruri non-SWIFT. Am lucrat în bănci, am vă­zut sistemele. Există un singur cablu!“, argumentează el.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.