Financial Intelligence și Federația ACUE organizează Masa Rotundă “CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”

NewMoney 22/03/2022 | 10:08 Ştiri
Financial Intelligence și Federația ACUE organizează Masa Rotundă “CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”

Marți, 22 martie 2022, de la ora 11:00, are loc Masa Rotundă “CRIZA ENERGETICĂ – Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”, organizată de Financial Intelligence, în parteneriat cu Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

La finalul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum, potrivit ministrului Energiei Virgil Popescu.

Cheltuielile determinate de plata compensațiilor vor fi asigurate pe seama impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și gaze naturale.

Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv al Federației ACUE, a declarat: “Situația extremă determinată de creșterea accelerată a prețurilor energiei are un impact semnificativ asupra furnizorilor și distribuitorilor de energie care suportă costul imediat pentru a cumpăra energie de pe piețele angro la prețuri record. Într-un moment de criză severă, trebuie sa evităm accentuarea riscurilor prin introducerea de costuri suplimentare. Mecanismele de împărțire a sarcinilor trebuie sa fie calibrate în funcție de rolul și impactul fiecărui element care formează prețul final pentru consumator.”

În cadrul evenimentului vor fi dezbătute următoarele subiecte:

  • Care sunt beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție dispuse la nivel național, la finalul celor cinci luni de implementare?
  • De ce măsurile dispuse de autorități pun o presiune crescută asupra furnizorilor de energie?
  • Criza energetică pune în pericol unele proiecte de dezvoltare a rețelor și poate provoca întârzieri și anulări ale altora ai căror principali susținători sunt stresați financiar
  • Recomandări de măsuri care ar putea fi puse în aplicare pentru consumatorii casnici și industriali din România
  • Ce măsuri trebuie luate pentru a ne asigura că companiile și guvernul pot satisface cererea pe termen mediu – lung?
  • Provocările cu care se confruntă producătorii/furnizorii de energie în contextul exploziei prețurilor la energie
  • Cum prioritizăm politicile care favorizează creșterea capacității de producție și securitatea aprovizionării? Ce trebuie să facă autoritățile?

În deschiderea evenimentului va vorbi Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv al Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Speakerii evenimentului sunt: Virgil POPESCU – Ministrul Energiei, Mihai-Călin PRECUP – Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor, Bende SÁNDOR – Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, István-Loránt ANTAL – Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică, resurse minerale din Senat, Oana-Marciana ÖZMEN -Deputat USR, Secretar la Comisia pentru industrii și servicii, Camera Deputaților, Toma PETCU – Membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Zoltan NAGY-BEGE – Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Corneliu BODEA – CEO Adrem și Președinte al Asociației Centrul Român al Energiei, Corina POPESCU – CEO Electrica, Ondrej SAFAR – Country Manager la CEZ România, Volker RAFFEL – CEO la E.On România, Marius CHIRIAC – Director General la Enel Energie și Enel Energie Muntenia.

Evenimentul va fi moderat de Ancuța STANCIU – Membru Fondator și Redactor Șef, Financial Intelligence și Adina ARDELEANU – Membru Fondator și Redactor Șef Adjunct, Financial Intelligence.

Participanții vor putea transmite întrebări speakerilor în timpul evenimentului, în comentarii la video, prin intermediul paginii de Facebook Financial Intelligence.

Partener principal: Federația ACUE

Parteneri: Electrica Furnizare, E.On România, Enel, Centrul Român de Energiei (CRE)

Parteneri instituționali: ICSS, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIMMR), Camera de Comerâ Româno-Britanică (BRCC).

Parteneri media: Agerpres, România Durabila, Economistul, Club Economic, The Diplomat Bucharest, Cariere, Finzoom, New Money, Revista Patronatului Român, BiziLive TV.