Fin-796H, o nouă tulpină a coronavirusului, descoperită în Finlanda

Elena Marinescu 18/02/2021 | 22:23 Ştiri
Fin-796H, o nouă tulpină a coronavirusului, descoperită în Finlanda

O nouă tulpină COVID a fost descoperită în Finlanda. Cercetătorii spun că aceasta a fost extrem de greu de depistat prin testarea PCR.

Tulpina a fost depistată la un pacient săptămâna trecută, astfel că încă nu ști cât de rezistent la vaccinuri”, a declarat Taru Meri, cercetătoare la Vita Laboratories, potrivit yle.fi. Variantă a primit denumirea de Fin-796H și este considerată „unică”, chiar dacă prezintă mutații similare cu cele descoperite la tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud.

Aceasta are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de SARS-CoV-2 descoperite până în prezent, a declarat și Petri Auvinen, directorul departamentului de cercetare al Institutului de Biotehnologie din cadrul Universității din Helsinki.

Cu toate acestea, specialiștii spun că nu prezintă motive de îngrijorare. „Nu e cazul să ne îngrijorăm, deoarece nu avem informații clare că această nouă tulpină ar fi mai ușor de transmis sau că ar afecta protecția imunitară oferită de vaccin sau de infectarea anterioară„, spune Ilkka Julkunen, profesor de virologie la Universitatea din Turku.

Chiar dacă a fost descoperită în Finlanda, este puțin probabil să aibă originea în această țară, care a înregistrat o rată redusă de infectare cu coronavirus, mai spun oamenii de știință.