Fillon contra Le Pen: ce promit programele politice ale principalilor candidați la președinția Franței

Mimi Noel 28/12/2016 | 11:14 Global
Fillon contra Le Pen: ce promit programele politice ale principalilor candidați la președinția Franței

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

În contextul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc anul viitor în Franța, retorica preelectorală anunță o pendulare între mesajele antiimigraționiste, pe de o parte, și cele care vizează redu­ceri fiscale și o reformă profundă pe piața muncii, pe de alta.

În ultimii 30 de ani, alegătorii francezi au ales lideri care au tratat superficial pro­blemele de fond ale politicii economice. Însă alegerile prezidențiale din 2017 ar putea aduce o schimbare majoră din acest punct de vedere. Fostul premier, François Fillon, candidatul de centru-dreapta, este un neothatcherist care a anunțat că va reduce cheltuielile publice (adoptând varianta unui guvern mai suplu și tăind în cinci ani 500.000 de slujbe din aparatul public, n.r.), va scă­dea fiscalitatea în cazul companiilor și celor bogați și va dilua mult măsurile protec­ționiste care guvernează piața muncii, avantajându-i în primul rând pe angajați.

Principalul său rival, Marine Le Pen, președinta Frontului Național (partid de extremă dreapta), a anunțat un plan eco­­nomic care ar putea fi ușor confundat cu o broșură marxistă, în care fie se cere na­­ționalizarea băncilor, fie se face o apo­logie a creșterii protecției sociale și a spo­­ririi barierelor comerciale.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.