„Figuri ascunse”: un film despre viața femeilor de culoare din America anilor ’60

Oana Borviz 14/04/2017 | 15:11 Timp Liber
„Figuri ascunse”: un film despre viața femeilor de culoare din America anilor ’60

Geniul nu are culoare. Nu cunoaște limite. Și nu se lasă cu niciun chip până nu reușește. Chiar și atunci când întreaga lume îi este potrivnică.

Să vizionezi un film despre viața oamenilor de culoare din anii ’60 e ca și cum ai intra în joc cu toate cărțile la vedere. Știi dinainte că vei avea în fața ochilor un memento al celor mai teribile ne­drep­tăți cu care s-au confruntat acei oameni într-o perioadă în care alții tră­iau la cote maxime ideea de li­ber­tate.

Deși „Hidden Figures“ al regizorului Theodore Melfi nu ocolește această rea­litate, este surprinzător să o descoperi într-­o lumină subtilă, în care granița dintre albi și negri se volatilizează ușor, în locul ei rămânând doar oameni care împart aceleași visuri.

Melfi a luat cartea biografică cu ace­lași nume a scriitoarei Margot Lee Shetterly, despre femei afro-americane care au lucrat ca matematiciene la NASA, și a scris, împreună cu Allison Schroeder, un scenariu inteligent des­pre trei femei care au avut un rol vital în primii ani ai programului spa­țial american, dar des­pre care nu a auzit aproape nimeni: Katherine Johnson, Mary Jackson și Do­rothy Vaug­han (interpretate de Ta­raji P. Henson, Octavia Spencer și Janelle Monae).

În umbră. La NASA domină numeric bărbații. Îmbrăcați cu cămăși albe și pan­taloni negri, ei stau de dimineața până noaptea în spatele ușilor mari, unde rezolvă, calculează, experimen­tează (este începutul anilor ’60, când americanii sunt presați să trimită un om în spațiu după ce rușii reușiseră deja acest lucru). Din puținele femei aflate acolo, câteva matematiciene lu­crează la divizia West Area Compu­ters (Virginia), destinată exclusiv femeilor de culoare, numite și „calculatoare umane“ pentru simplul fapt că rezolvă probleme mate­matice pentru inginerii NASA. Printre ele, se află și Katherine (o minte genială care poate face orice cu numerele), Mary (care viseză să de­vină inginer) și Dorothy (supervizorul neoficial al diviziei). Toate trei își fac impecabil munca, dar avansarea lor pare imposibilă. Deși sunt invocate multe motive, doar unul singur este ade­vărat: sunt femei de culoare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.