FIEKR, finanțare de 119 milioane lei din partea OTP Bank pentru dezvoltarea de noi benzinării Rompetrol

Andrei Dumitru 13/07/2022 | 13:29 Ştiri
FIEKR, finanțare de 119 milioane lei din partea OTP Bank pentru dezvoltarea de noi benzinării Rompetrol

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) a contractat recent o finanțare de 119 milioane lei (circa 24,75 milioane USD) pentru accelerarea programului de retail – dezvoltarea de noi stații de distribuție carburanți, de la OTP Bank România.

“KMG International își continuă proiectele asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și își respectă angajamentele față de partenerii săi pentru dezvoltarea sectorului energetic și cu sprijinul și încrederea instituțiilor financiare din România, precum OTP Bank. KMG International contribuie la consolidarea acestui sector, atât prin contractarea de echipamente și servicii din plan intern, cât și prin crearea de noi locuri de muncă și noi surse de generare venituri la bugetul de stat”, declară Askar Abilov, Director Financiar și de Management al Riscului, Grupul KMG International.

Finanțarea acordată companei KMG Rompetrol Development, vehiculul investițional al Fondului pentru partea de retail, are o maturitate de 8 ani și este destinată refinanțării dezvoltării a 23 de noi benzinării. Operate de Rompetrol Downstream sub brandul Rompetrol, acestea vor comercializa exclusiv gama de carburanți auto Efix – produși de rafinăria Petromidia Năvodari.

„Această finanțare, acordată unui brand de importanță strategică în industria și sectorul energetic local, precum Rompetrol, consolidează rolul nostru în susținerea economiei locale. Este un proiect de investiții cu o dimensiune care ne dă oportunitatea să contribuim la dezvoltarea unui sector de importanță națională și a rețelei locale de stații la un nou standard, în folosul consumatorului român”, declară Roxana Hidan, Director General Adjunct, Coordonator al Diviziei de Afaceri, OTP Bank România.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român deține în prezent o rețea de 40 de benzinării pe plan intern și și-a propus extinderea cu 44 de noi unități în următorii cinci ani. Cele 84 benzinării ale Fondului în România vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.

OTP Bank România a participat recent, în calitate de bancă co-finanțatoare, la acordarea unui credit sindicalizat în valoare de 83 de milioane de euro pentru un alt proiect important al FIEKR – construcția unei noii centrale de cogenerare pe platforma Petromidia Navodari. Finanțarea acordată compania Rompetrol Energy (vehiculul investițional al Fondului pentru acest proiect) reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiției, care este estimată la 148 milioane USD.

Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023.

Înființat în octombrie 2018, FIEKR este deținut de KMG International și Statul Român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, obiectivul principal și strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În același timp, cei doi acționari – KMGI și Statul Român, se regăsesc și în cadrul companiilor Uzina Termoelectrică Midia și Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a unicului producător de polimeri din România.