Coronavirus. Fiecare american ar putea primi 1.000 de dolari

Elena Marinescu 17/03/2020 | 20:19 Ştiri
Coronavirus. Fiecare american ar putea primi 1.000 de dolari

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi un plan destinat trimiterii „imediate” de cecuri către cetăţenii americani, în ideea de a limita şocul economic provocat de criza coronavirusului.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a participat alături de Trump la o conferinţă de presă organizată la Casa Albă, a spus că discută cu liderii din Congres cu privire la un plan destinat trimiterii imediate de cecuri către americanii cu probleme. Trump a apreciat că unii oameni ar trebui să primească cecuri în valoare de 1.000 de dolari.

„Americanii au nevoie de bani acum, în următoarele două săptămâni”, a spus Mnuchin, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă pe tema eforturilor administraţiei de combatere a răspândirii virusului, potrivit Mediafax.

„Preşedintele mi-a dat de înţeles că trebuie să facem asta acum”, a adăugat secretarul trezoreriei americane. Asta implică ca trezoreria să facă în mod direct plăţi în buzunarele americanilor, fără implicarea băncilor ca intermediari în procesul de distribuţie a banilor.

Milionarii, şterşi de pe lista beneficiarilor

Mnuchin a spus că discuţiile se vor intensifica marţi pe subiect şi că este improbabil ca Statele Unite să trimită cecuri către milionari.

„Cred că este clar, nu avem nevoie să trimitem cecuri celor care fac milioane de dolari anual. Cred că vom face ceva care să ducă banii la ei (americanii de rând – n.red.) pe cât de rapid posibil. Vom avea până la finalul zilei o idee despre ce vom face”, a adăugat Mnuchin.

Şi alţi politicieni americani au propus oferirea de bani gratuiţi către americanii de rând ca parte dintr-un program de ajutorare a economiei. Senatorul republican de Utah Mitt Romney a propus luni ca fiecare american să primească 1.000 de dolari sub formă de cecuri garantate de stat pentru ameliorarea impactului economic al coronavirusului.

În încercarea de a prelua controlul asupra unei crize care i-a afectat pe americani, Trump a prognozat că dificultăţile economice vor fi de scurtă durată şi că economia americană îşi va reveni. „Vom câştiga şi cred că vom câştiga mai repede decât oamenii se aşteaptă. Sper”, a spus Trump. Acesta i-a mai sfătuit pe americani să nu călătorească şi a subliniat că nu exclude posibilitatea de a introduce restricţii de călătorie în unele părţi ale ţării.

În condiţiile în care pieţele bursiere trec printr-o perioadă dificilă şi majoritatea înregistrează scăderi semnificative, Steven Mnuchin a spus că bursele americane ar trebui să rămână deschise pentru a-i asigura pe americani că vor avea acces la banii lor.

„Am putea ajunge la situaţia în care vom scurta orarul de funcţionare, însă americanii trebuie să ştie că vom face tot ceea ce putem pentru ca ei să aibă acces la banii lor din bănci, la banii din fondurile lor de pensii şi la banii din acţiuni” a spus secretarul Trezoreriei.

Economia SUA, pe marginea prăpastiei

Separat, Rezerva Federală şi Trezoreria SUA au anunţat marţi noi măsuri excepţionale pentru creşterea lichidităţii pieţelor financiare, în valoare de peste 500 de miliarde de dolari, în contextul tensiunilor generate de rapida expansiune a coronavirusului.

Duminică, Fed a lansat tot arsenalul său monetar, cu o reducere a dobânzii de referinţă cu un punct, până la 0 % şi o injecţie de lichiditate de 700 miliarde dolari în active, pentru a încerca să stopeze scăderea pieţelor financiare şi teama faţă de o frânare a economiei mondiale, din cauza noului coronavirus.

Preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut luni că este posibil ca economia SUA să intre în recesiune, din cauza mărimii măsurilor pentru frânarea expansiunii pandemiei, măsuri printre care figurează