Fiat Chrysler și Renault, pe urmele Volkswagen în problema emisiilor

Gabriel Bucur 13/01/2017 | 16:13 Ştiri
Fiat Chrysler și Renault, pe urmele Volkswagen în problema emisiilor

Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (EPA) a acuzat, joi, grupul auto Fiat Chrysler că ar fi folosit un soft care a permis emisii poluante excesive, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizației. În același timp, în Franța a pornit o anchetă asemănătoare, în care sunt implicate vehiculele Renault.

Softul arată date care se încadrează în parametrii normali, deși cantitatea reală de emisii produsă de mașini depășește limitele de poluare. Potrivit EPA, softul este instalat pe mai bine de 100.000 de autovehicule cu motoare diesel, vândute în SUA începând cu 2014.

Fiat Chrysler nu a dezvăluit autorităților existența unor astfel dispozitive auxiliare de control al emisiilor în cererile pentru certificatele de conformitate ale modelelor Jeep Grand Cherokee și Dodge Ram 1500, produse din 2014 până în 2016. Asta, deși o astfel de precizare este obligatorie.

Rezultă că Fiat Chrysler a încălcat prevederi importante ale „Clean Air Act”, o lege federală americană concepută pentru a controla nivelul de poluare la nivel național, anunță EPA.

Investigația în cazul Fiat Chrysler a pornit după scandalul Volkswagen, pornit în septembrie 2015. „Încă o dată, un producător auto important a decis să ocolească regulile și a fost prins”, se arată în comunicatul EPA.

Renault, suspectat de trucarea rezultatelor

Tot joi, autoritățile din Franța au pornit o anchetă judiciară pentru a vedea dacă grupul Renault a trucat rezultatele legate de emisiile poluante ale mașinilor cu motoare diesel, anunță presa din „Hexagon”.

În fabrica Renault de la Mioveni nu se produc autoturisme diesel.

Acțiunile Fiat Chrysler și cele ale Renault s-au depreciat, vineri dimineață, cu 18%, respectiv cu 4%, ca urmare a informațiilor apărute.

 


FOTO: Jeep.com

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.