Ştiri

Festivalul de Film de la Cannes a anunţat că nu va primi nicio delegaţie rusă la ediţia din 2022

Echipa festivalului de Film de la Cannes a anunţat, într-un comunicat marţi, că nicio delegaţie oficială rusă, nici organism legat de guvernul ţării nu vor fi primite la ediţia 2022 din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, scrie News.ro.

„Oricât de modest ar fi, ne unim vocea cu toţi cei care se opun acestei situaţii inacceptabile şi care denunţă atitudinea Rusiei şi a liderilor săi”, a scris echipa Festivalului.

„Avem un gând special pentru artiştii şi profesioniştii cinematografului ucrainean, precum şi pentru familiile acestora, ale căror vieţi sunt astăzi în pericol. Există cei pe care nu-i cunoaştem, sunt cei pe care îi cunoaştem şi pe care i-am primit la Cannes cu opere care, toate, spun multe despre istoria şi prezentul Ucrainei”, a continuat echipa Festivalului.

În condiţiile în care în această iarnă, ediţia 2022 a Festivalului de la Cannes a intrat în faza de pregătire, „s-a decis, doar dacă războiul de agresiune încetează în condiţii care să fie în favoarea poporului ucrainean, să nu fie primită nicio delegaţie oficială din Rusia, nici să fie acceptată prezenţa oricărui organism legat de guvernul rus”, se arată în comunicat.

Festivalul de Film de la Cannes va avea loc anul acesta între 17 şi 28 mai.

Este pentru prima dată când Festivalul vorbeşte despre invazia rusă în Ucraina. Ocazie de a aminti că prima ediţie de la Cannes urma să aibă loc în 1939 şi să se deschidă la 1 septembrie, data invaziei Poloniei de către Germania. Ea a avut loc anul următor. Două zile mai târziu, Franţa şi Marea Britanie declarau război Germaniei.

„Fidel istoriei sale, care va debuta în 1939 în rezistenţa la dicataturile fascistă şi nazistă, Festivalul de la Cannes va fi mereu în seviciul artiştilor şi al profesioniştilor din cinema, a căror voce se ridică pentru a denunţa violenţa, represiunea şi nedreptăţile, şi pentru a apăra pacea şi libertatea”, a concluzionat echipa Festivalului.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies