„Ferma animalelor”: mai mult decât literatură

Răzvan Țupa 18/03/2017 | 13:13 Timp Liber
„Ferma animalelor”: mai mult decât literatură

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Editura Polirom a lansat o nouă ediție a roma­­nului Ferma Animalelorde George Orwell. Povestea publicată de autorul britanic în 1945, ca o satiră la adresa stalinismului s-a impus drept una dintre cele mai acide critici ale populismului transformat în sistem de represiune.

Cum se întâmplă în multe cazuri în care un roman se dovedește mai mult decât literatură, și față de povestea animalelor care preiau puterea într-o fermă încercând să scape de tratamentul crud al stăpânului, sensibilitățile politice s-au dovedit vulnerabile. Așa se face că problemele au început încă înainte de publicare.

SPERIETURI ȘI INTERDICȚII. Orwell a scris „Ferma Animalelor“ în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fără să ascundă faptul că sarcasmul poveștii era îndreptat spre regimul din Uniunea Sovietică sub Stalin. Editorii britanici s-au temut să publice un volum care ar fi lezat sensibilitatea unei puteri aliate. Iar, atunci când au părut convinși să accepte publicarea (cum s-a întâmplat în cazul Jonathan Cape), câte un oficial britanic de la Ministerul Informațiilor i-a convins să renunțe, arăta BBC în 2008.

Romanul a fost trimis la tipar de Secker and Warburg în 1945, dar prefața în care Orwell se plângea de cenzura britanică nu a mai fost inclusă în prima ediție.

Din acel moment a început odiseea interdic­țiilor romanului în toate colțurile lumii. A fost interzisă în URSS, dar și în alte țări comuniste, a fost cen­zurată pentru idei comuniste în Statele Unite, dar cartea a fost găsită incomodă și în Emiratele Arabe (2002) unde a fost scoasă din școli din cauza porcilor vorbitori care intrau în contra­­dicție cu valorile islamice. O variantă adaptată pentru scenă a fost blocată în Kenya în 1991, înfățișarea sarcastică a liderilor corupți fiind acolo principala problemă.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.