Febra preluărilor: Teraplast mai cumpără 10% din producătorul de țiglă Depaco din Băicoi

Andreea Neferu 19/06/2017 | 10:04 Ştiri
Febra preluărilor: Teraplast mai cumpără 10% din producătorul de țiglă Depaco din Băicoi

Grupul Teraplast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, a cumpărat încă 10% din producătorul de țiglă metalică Depaco din Băicoi, devenind acționar majoritar, cu 60% din titluri.

Tranzacția vine în contextul în care, recent, Teraplast a primit acordul Consiliului Concurenței de a prelua 50% din Depaco, pentru cel mult 5-6 milioane de euro, potrivit calculelor NewMoney.

Teraplast a preluat cele 10% din titluri de la Lucian Dumitru Trofin, unul dintre acționarii Depaco, potrivit datelor de la Bursa de Valori București. Tranzacția s-ar putea ridica la circa un milion de euro, potrivit estimărilor NewMoney care iau în calcul prețul achiziției anterioare, de 50% din companie.

Depaco, care deține brandul Wetterbest, a fost fondată de antreprenorul Dragoș Irimescu, care rămâne în continuare în companie.

Achiziția este realizată în contextul în care Teraplast are o subsidiară – TeraSteel – care activează pe piața de structuri metalice zincate, iar noile produse de la Depaco vor fi complementare.

Teraplast a mai cumpărat anul acesta  cu 4,3 milioane de euro un producător de panouri sandwich din Serbia.

Grupul Teraplast și-a bugetat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 434,6 milioane de lei și un profit net de 38,1 milioane de lei.

Grupul TeraPlast este format din mai multe companii: TeraPlast (produse din PVC și poliolefine), TeraSteel (panouri sandwich, profile zincate), TeraGlass (ferestre și uși din PVC), Politub (din care TeraPlast deține 50% și care produce țevi polietilenă), TeraPlast Logistic (divizia de logistică), precum și două subsidiare în Ungaria și Serbia. În total, grupul deține șase fabrici localizate în Bistrița, la care se vor adăuga și fabrica Depaco din Băicoi, județul Prahova, precum și cea  din Serbia.

Compania TeraPlast (listată la bursă) este controlată de Dorel Goia, care deține 46,7% din acțiuni, în timp ce fondul KJK Fund SICAV-SIG din Luxemburg deține peste 10% din acțiuni, restul titlurilor find împărțite între alți investitori de pe piața de capital, potrivit datelor de la Bursa de Valori București.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.