Familia medie din România plătește statului taxe de 3 milioane de lei de-alungul vieții. Unde se duc acești bani

NewMoney 07/06/2019 | 11:05 Ştiri
Familia medie din România plătește statului taxe de 3 milioane de lei de-alungul vieții. Unde se duc acești bani

O familie obișnuită din România, formată din doi adulți și un copil și care locuiește într-un oraș mediu plătește statului, de-alungul vieții, taxe și impozite în valoare de aproximativ 3 milioane de lei, arată o analiză publicată de KPMG.

Unde se duc acești bani?

Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reținute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane de lei. Din acest total, aproximativ 600.000 de lei reprezintă CASS, numai această sumă fiind suficientă pentru a finanța 4 nopți de spitalizare pentru 307 de persoane într-un spital privat sau achiziția a 3 ambulanțe.

TVA plătită pe parcursul întregii vieți este de aproximativ 400.000 de lei, sumă suficientă pentru achiziția unei autospeciale de pompieri sau dotarea a 6 școli cu calculatoare și licențe software. Deloc de neglijat este suma aferentă accizelor pentru consumul de alcool, tutun și combustibil, respectiv aproximativ 67.000 RON.

Folosirea mașinii are un cost fiscal total de aproximativ 64.000 de lei, sumă calculată luând în calcul un consum mediu anual de 480 litri benzină și 8.000 Km parcurși. Din această sumă accizele pentru combustibil reprezintă aproximativ 27.000 de lei. TVA aferentă achiziției mașinii în leasing și pentru consumul de combustibil reprezintă aproximativ 28.000 de lei, la care se adaugă rovinieta și impozitul pe mijloacele de transport.

Având în vedere presiunea în creștere asupra bugetului de stat și deficitului comercial, eficiența cheltuielilor publice ar trebui să fie o prioritate. O evoluție pozitivă în această privință nu ar oferi doar un echilibru fiscal, ci ar promova stabilitatea structurală și ar îmbunătăți perspectivele pe termen lung ale proiectelor în domenii esențiale, precum educația, sănătatea sau infrastructura. Deși consensul în politica fiscală a fost o provocare în ultimii ani, sperăm că o schimbare a abordării ar prioritiza alocările bugetare, optimizând cheltuielile pentru a oferi cetățenilor acces la servicii extinse și de calitate. Rapoartele Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică relevă o conexiune directă între administrarea optimă a taxelor colectate și fericirea și bunăstarea cetățenilor, așadar factorul transformațional nu este cât se colectează, ci mai degrabă cum folosești bugetul în interesul celor pe care îi reprezinți”, explică René Schöb, Partner, Head of Tax & Legal, KPMG în România.

Cât înseamnă 3 milioane de lei? Potrivit informațiilor privind achizițiile publice recente, KPMG a calculat că din taxele plătite de-a lungul vieții de o familie obișnuită, statul ar fi putut investi suma totală în:

1. Reabilitarea a trei secții de pediatrie în spitale de stat;
2. 4 nopți de spitalizare într-un spital privat pentru 1,525 oameni;
3. Construirea unui compartiment de urgențe într-un spital de stat;
4. Modernizarea a 4 km de drum județean;
5. Furnizarea a 13 ambulanțe pentru autostradă;
6. Cumpărarea a 5 autobuze urbane noi;
7. Achiziția de 6 autospeciale pompieri;
8. Modernizarea a 5 școli din comune;
9. Dotarea a 46 de școli cu calculatoare (inclusiv licențe software)
10. Reabilitarea a 2 baze sportive (săli de sport și terenuri de sport);
11. Proiectarea și execuția a două săli de sport într-o școală de stat;
12. Salariul a 4 profesori din învățământul pre-universitar pentru 10 ani.


Foto: Unsplash