Ştiri

Facebook a oferit unor companii acces preferenţial la datele utilizatorilor, potrivit unor documente

Facebook a oferit unor companii, între care Netflix şi Airbnb, acces preferenţial la datele utilziatorilor, limitând în schimb serviciile pentru majoritatea celorlalte, potrivit emailurilor şi prezentărilor făcute publice de un parlamentar britanic, transmite Reuters, citat de News.ro.

Un număr de 223 de pagini de comunicări care au avut loc în perioada 2012-2015 între angajaţi de rang înalt ai Facebook, între care şi directorul general Mark Zuckerberg, arată că reprezentanţii operatorului reţelei sociale au discutat despre obţinerea de venituri din vânzarea accesului la date, au urmărit şi au respins rivali şi s-au pregătit pentru o posibilă lovitură, în timp ce au acţionat pentru a obţine mai multe date ale utilizatorilor.

Miercuri, un membru conservator al Parlamentului britanic, Damian Collins, a făcut publice documentele, după ce le-a solicitat luna trecută companiei Six4Three, sub ameninţarea unor sancţiuni. Fostul dezvoltator de aplicaţii Six4Three a obţinut aceste documente în cadrul unui proces din California, în care acuză Facebook că nu a respectat promisiunile făcute dezvoltatorilor.

Facebook, care a apreciat că procesul intentat de Six4Three este lipsit de fundament, a spus că documentele publicate induc în eroare dacă sunt scoase din context, dar nu a oferit detalii.

”Susţinem modificările aduse platformei în 2015, pentru a opri o persoană să pună la dispoziţia dezvoltatorilor date ale prietenilor săi”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook.

Cu toate că au fost redactate în cadrul procesului, materialele trebuiau să fie făcute publice, deoarece ”ridică întrebări serioase referitoare la modul în care Facebook tratează datele utilizatorilor, politicile sale de colaborare cu dezvoltatorii de aplicaţii şi modul în care se foloseşte de poziţia dominantă deţinută pe piaţa mediei sociale”, a afirmat Collins pe Twitter.

Collins s-a aflat printre coordonatorii unei anchete din Marea Britanie referitoare la ştirile false din media socială, una dintre multele probleme care au adus Facebook în atenţia guvernelor din mai multe ţări. Alte întrebări s-au referit la accesul ilegal la date, acuzaţiile de părtinire politică din partea Facebook în recomandările de conţinut, şi tacticile de lobby.

Aplicaţia de întâlniri Badoo şi Lyft se află printre companiile care au obţinut acces la datele prietenilor utilizatorilor, potrivit documentelor.

Collins a mai acuzat Facebook că a luat măsuri agresive împotriva aplicaţiilor concurente, prin respingerea accesului lor la datele utilizatorilor.

Documentele includ o comunicare din 2013 între Zuckerberg şi directorul Justin Osofsky, în care au decis să oprească accesul companiei Vine la datele prietenilor utilizatorilor, în ziua în care rivala Twitter a lansat serviciul de conţinut video.


Foto: AFP/Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

19 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

19 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

20 de ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

21 de ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

21 de ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

22 de ore ago

Acest website folosește cookies