Extaz și agonie: compania celui mai secretos antreprenor român a avut parte de cea mai zgomotoasă listare din istorie

Alexandra Pele 29/05/2017 | 14:47 Financiar
Extaz și agonie: compania celui mai secretos antreprenor român a avut parte de cea mai zgomotoasă listare din istorie

Primele zile pe bursă ale Digi, o companie mult așteptată pe piața locală de capital, s-au dovedit destul de dure. Întrebarea este cum vor fi ele interpretate de alți antreprenori care se gân­desc la un IPO și care au stat cu ochii pe listarea copilului vedetă“ al tele­comului românesc.

Marţi, 16 mai, ora 9:30. Serghei Bulgac, CEO-ul RCS&RDS, era invitat de directorul general al Bursei de Valori Bucu­reşti (BVB), Ludwik Sobolewski, să spună câteva cuvinte despre listarea istorică a operatorului telecom, care a ri­dicat capitalizarea companiilor publi­ce din România la peste 20 de miliarde de euro. În aplauzele celor prezenţi – bancheri și investitori de top –, Bulgac a ţinut un scurt discurs.

Pe peretele din spatele său rulau ordinele plasate în primele minute de tranzacţionare ale Digi, companie prin care omul de afaceri Zoltán Teszári con­trolează RCS&RDS – 41,7 lei, 42, 43, chiar și 43,6. Lucrurile păreau promiță­toare, mai ales având în vedere faptul că mulți au fost surprinși de prețul ofertei Digi, de doar 40 de lei pe acțiune, cu 5% peste pragul minim de evaluare, dar cu 28% sub cel maxim.

„Sper să fie investitorii, acţionarii mulţumiţi de preţ. Aştep­tăm ca piaţa să-şi spună cuvântul în perioada urmă­toare“, declara Serghei Bulgac. Iar ceea ce a urmat pare desprins din vechiul proverb „ai grijă ce îţi doreşti, pentru că s-ar putea să ţi se întâmple“.

Serghei Bulgac, CEO-ul RCS&RDS FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

 

EFECTUL DNA. În aceeaşi zi, procurorii DNA îl puneau pe Bulgac sub urmărire penală pentru spălare de bani, într-o anchetă reîncălzită chiar în timpul procesului de listare. A doua zi, compania confirma oficial informația, iar din acel moment lucrurile aveau să o ia la vale. După un avans de 3% în prima zi, acţiunile Digi au închis următoarele două şedinţe sub nivelul de 40 de lei, preţul ofertei.

Cu nici mai puțin de două săptămâni înainte, pe 5 mai, în plin proces de subscriere a IPO-ului, DNA anunțase începerea urmăririi penale față de Dumitru „Mitică“ Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), acuzat de luare de mită și complicitate la spă­lare de bani, Ioan Bendei, administrator RCS& RDS (dare de mită și spălare de bani), și Alexandru Oprea, director gene­ral al com­­paniei la data faptelor imputate. Dumitru Dragomir este acuzat că în pe­rioada 2009-2011 ar fi pretins 3,5 mili­oane de euro – din care ar fi primit 3,1 milioa­ne – de la Ioan Bendei, în contextul execu­tării în perioada respectivă a unui contract de cesiune a drepturilor de tele­vi­zare a Ligii 1, încheiat în aprilie 2008 între LPF și consorțiul Antena Grup-RCS& RDS. Patru zile mai târziu, Digi anunța că DNA a extins urmărirea penală și față de companie. Era penultima zi a ofertei, su­pra­sub­scrisă pe retail de 28 de ori.

Sincronizarea noilor măsuri dispuse de procurorii anticorupție cu listarea Digi ridică multe semne de întrebare. „Ca să fiu sincer, e un pic bizar. Vorbim de un do­sar destul de vechi, nu e o chestie proaspătă și e bizar faptul că fix în momentul în care s-a făcut IPO-ul a apărut comunicatul DNA“, spune Nicu Grigoraș, director de tranzacționare de la Interca­pital Invest.

Digi a amendat atunci prospectul de listare și le-a dat investitorilor oportunitatea de a se retrage. Doar că puțini au și făcut-o. Dovadă că acțiunile au continuat să fie suprasubscrise de 27,5 ori a doua zi. Odată intrate la tranzacționare, investitorii s-au dovedit mai puțin încre­zători.

În prima săptămână de la listare, acțiunile Digi coborâseră sub nivelul de 40 de lei. Despre cei care au „abandonat“ compania se ştiu puţine. De altfel, cu ex­cepţia faptului că BERD a subscris cea mai mare tranşă pe segmentul institu­ţio­nal, nici despre noii acţionari nu se ştie prea multe.

„Greu de spus (cine a vândut acţiuni în primele zile, n.r.). În primă fază, cei care au vândut masiv acțiuni Digi au fost cei care au cumpărat în ofertă și au vrut să speculeze discountul de 7%. Probabil de acolo a pornit vânzarea foarte mare și e posibil ca în piață să fi intervenit un investitor mai mare care să accentueze cumva vânzările“, crede Grigoraş.

Dar cum s-au văzut lucrurile de la nivelul investitorului obișnuit?

VOX POPULI. Andrei Badin este partener la o companie de audit, investește la bursă din 1997 și spune că a trecut prin toate „stagiile“ investiționale. Acum, pentru că timpul nu îi mai permite să urmă­rească îndeaproape activitatea companii­lor, și-a construit un profil „cuminte“. În portofoliul său se găsesc mai ales companii din BET, așa-numitele blue-chips, „lichide, solide, care oferă o creștere or­­ga­­­nică și dividende“, spune investito­rul. L-a interesat și listarea Digi, cu toate că nu a reușit să cumpere acțiuni.

„Mi-a părut rău că n-am prins tranșa garantată. Am înțeles că în 90 de minute s-a epuizat. Pregătisem niște bani și chiar am depus o sumă pentru primele zile, acelea cu discount de 7%“, povestește el. Apoi a venit comunicatul legat de anche­­ta DNA și Badin și-a dat seama că, fiind suprasubscrisă de 28 de ori, nu mai prin­­de acțiuni. „Eu m-am retras pentru că n-avea niciun sens să blochez banii pentru o lună de zile“, mărturisește el.

Dacă ar fi prins tranșa garantată, „aș fi vândut cu siguranță în prima zi“. La un preț de 42 de lei pe acțiune, la cât a urcat în dimineața listării, și cu discountul de 7% din ofertă, ar fi avut un randament de 17%. Badin recunoaște că a fost surprins de interesul uriaș pe care investitorii l-au arătat față de Digi. Pentru el, fundamentele companiei nu arătau atât de bine încât să justifice o suprasubscriere de 30 de ori, în special având în vedere nivelul ridicat al datoriilor.

De altfel, spune că lipsa de transpa­rență a consorțiului de listare l-a deranjat mai mult decât ancheta DNA. „Mai ciudat mi se pare că nu a fost deloc transparent cum s-a ajuns la prețul de 37 de lei (cu dis­count, n.r.), respectiv de 40 de lei“, spune el, adăugând că firma la care este partener a avut clienți institu­ționali care s-au plâns că pe acest segment nu s-au anunțat nici marjele, res­pectiv cât pri­mesc în situația unei suprasubscrieri.

VIITOARE LISTĂRI. Listarea Digi ar fi trebuit să devină un model de succes care să-i încurajeze și pe alți antreprenori să facă acest pas chiar dacă nu au nea­pă­rat nevoie de finanțare. „Orice efort de dezvoltare, fie un proiect mai mare de in­vestiții, fie un proiect mai mare de M&A (pe care nu îl avem acum), ai o altă sursă (de finanțare, n.r.). Datoriile au o limită a lor naturală“, descria Serghei Bulgac avan­tajele și așteptările pe care Digi le are de la piața locală de capital.

Primele zile au arătat însă și ce se poa­­te întâmpla atunci când investitorii își pierd încrederea. „A picat destul de rău pentru bursă, pentru listări, toată chestia cu Digi și cu evoluția mai puțin po­zitivă după listare, dar eu cred că într-un orizont rezonabil de timp o să revină la normal“, spune Grigoraș.

Într-adevăr, fundamentele pe care investitorii le-au cumpărat în cadrul IPO-ului au rămas aceleași, chiar dacă pe termen scurt compania se confruntă cu o situație greu de gestionat.

Întrebarea este ce se va întâmpla pe termen lung și dacă anchetele în care este implicată compania le vor ridica investitorilor semne de întrebare că practici precum cele descrise de procurorii anticorupție au stat la baza dezvoltării Digi.

 

CRONOLOGIE

  • 11 aprilie. Digi anunță oficial listarea unui pachet de 25% de acțiuni de categoria B pe Bursa de Valori București.
  • 27 aprilie. Compania publică prospectul de emisiune, în care sunt detaliate procesele în care este im-plicată, cele mai multe dintre ele cu Grupul Antena.
  • 1 mai. Încep subscrierile. Investitorilor de retail le este oferit un discount de 7%.
  • 5 mai. DNA anunță urmărirea penală față de Dumitru Dragomir, Ioan Bendei (vicepreședinte și director executiv RCS&RDS) și Alexandru Oprea, fost director general, pentru fapte de corupție. La această dată, investitorii persoane fizice plasaseră ordine de 18 ori mai mari decât acțiunile scoase la vânzare.
  • 8 mai. Suprasubscrierile sunt de peste 24 de ori mai mari, fiind impulsionate de creditele acordate de băncile din con-sorțiul de listare clienților premium pe care i-ar fi încura-jat să cumpere acțiuni Digi.
  • 9 mai. Compania anunță că a fost pusă sub urmărire penală.
  • 10 mai. Se închid subscrierile și se anunță prețul final de 40 de lei pe acțiune, oferta fiind suprasubscrisă de zeci de ori, în ciuda alocării suplimentare făcute în ultimul moment.
  • 16 mai. Digi intră oficial la tranzacționare.

 


FOTO: Serghei Bulgac. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.