Explozie puternică în estul Ucrainei, în apropierea sediului administrației separatiste Doneţk

Elena Marinescu 18/02/2022 | 19:38 Ştiri
Explozie puternică în estul Ucrainei, în apropierea sediului administrației separatiste Doneţk

O explozie puternică s-a produs vineri seară în centrul oraşului ucrainean Doneţk, în apropierea sediului administraţiei separatiste.

Conform martorilor, un vehicul a explodat într-o parcare situată în apropierea sediului Administraţiei „Republicii Populare Doneţk”, nerecunoscută internaţional. Clădirile învecinate nu au fost afectate. Din primele imagini, se pare că a explodat un vehicul militar UAZ.

Incidentul intervine în contextul intensificării confruntărilor militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi, afirmă surse citate de agenţia RIA Novosti și Mediafax.

Liderul autoproclamatei „Republici Populare Doneţk”, Denis Puşilin, a anunţat vineri iniţierea operaţiunilor de evacuare a civililor de etnie rusă. Preşedinţia Rusiei a negat, conform BBC, că ar fi început operaţiuni de evacuare din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, deşi liderii insurgenţi susţin că se coordonează cu Moscova.

Imediat după incident, preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a ordonat ministrului pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Ciuprian, să se deplaseze în Rostov pe Don, în sud-estul Rusiei, pentru a organiza cazarea celor care părăsesc cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenţia de presa RIA Novosti.

„Putin a ordonat ministrului (interimar) să zboare de urgenţă în regiunea Rostov pentru a organiza la faţa locului activitatea pentru a crea condiţii de cazare, pentru a asigura mese calde şi tot ceea ce este necesar, inclusiv îngrijire medicală”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care anterior declarase presei că nu ştie nimic despre evacuarea locuitorilor din regiunile din estul Ucrainei controlate de separatişti.

Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA. Anterior, administraţia autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) a anunţat organizarea evacuării centralizate în masă a civililor din această regiune în Rusia, în primul rând a femeilor, copiilor şi bătrânilor.

În ultimele 48 de ore se înregistrează o reizbucnire a confruntărilor în Donbas, scena unui conflict de opt ani între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina. Rusia a comasat aproape 200.000 de militari la frontiera ucraineană şi este suspectată de Occident că s-ar pregăti să invadeze ţara vecină.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat vineri că vede în reizbucnirea actuală a confruntărilor în curs în estul Ucrainei „un scenariu” de „provocări” concepute de ruşi pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, notează AFP.