Explozie de cazuri COVID în China. Estimări terifiante: 65 de milioane de cazuri pe săptămână!

Elena Marinescu 25/05/2023 | 17:41 Ştiri
Explozie de cazuri COVID în China. Estimări terifiante: 65 de milioane de cazuri pe săptămână!

China se pregăteşte pentru un nou val de infecţii Covid şi ar putea înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână la momentul în care va atinge punctul culminant, prognozat la sfârşitul lunii iunie.

Este o predicţie surprinzătoare într-o ţară unde a luat naştere pandemia, la sfârşitul anului 2019, dar care, până acum câteva luni aplicase unul dintre cele mai dure protocoale de control al bolii de pe planetă. Acum, cu cea mai recentă variantă a tulpinii Omicron, XBB, care alimentează o recrudescenţă a cazurilor, răspunsul guvernului chinez şi al publicului este cel mult discret, relatează corespondenţii locali ai postului american de televiziune.

Această creştere apare la şase luni după ce ţara şi-a demontat infrastructura tentaculară pusă la punct pentru a face faţă Covidului, care a inclus carantine stricte, testări în masă, izolări sufocante şi cerinţe draconice în ceea ce priveşte portul măştilor de protecţie.

„Oamenii au un sentiment diferit în legătură cu acest val”, a declarat Qi Zhang, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la o companie financiară din oraşul Tianjin din nordul ţării. „Ultima dată, toată lumea a fost îngrozită, dar acum cred că nu mai înseamnă mare lucru”, a declarat ea pentru NBC News, potrivit News.ro.

65 de milioane de cazuri pe săptămână!

Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferinţă medicală organizată săptămâna aceasta în oraşul Guangzhou, din sudul ţării.

Potrivit presei de stat, acesta a declarat în faţa audienţei că valul care a început la sfârşitul lunii aprilie a fost „anticipat” şi că modelarea sa sugerează că China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecţii pe săptămână. Până la sfârşitul lunii iunie, a spus el, numărul săptămânal de infecţii va atinge un vârf de 65 de milioane.

Statele Unite, prin comparaţie, raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la momentul culminant al epidemiei, în ianuarie anul trecut. La fel ca SUA, China a încetat să mai furnizeze actualizări săptămânale ale cazurilor în această lună, ceea ce face dificilă perceperea extinderii reale a epidemiei actuale.