Experții trag semnalul de alarmă: Cele mai bogate națiuni se confruntă cu un risc tot mai mare de tulburări civile

Elena Marinescu 02/09/2022 | 18:48 Ştiri
Experții trag semnalul de alarmă: Cele mai bogate națiuni se confruntă cu un risc tot mai mare de tulburări civile

Cele mai bogate națiuni europene se confruntă cu un risc tot mai mare de tulburări civile în timpul iernii, inclusiv proteste de stradă și demonstrații, din cauza prețurilor ridicate la energie și a creșterii costurilor de trai, potrivit unei firme de consultanță citată de Reuters.

Atât Germania, cât și Norvegia sunt unele dintre economiile dezvoltate care se confruntă cu perturbări ale vieții de zi cu zi din cauza acțiunilor sindicale, o tendință deja observată în Marea Britanie, a declarat pentru Reuters principalul analist al Verisk Maplecroft, Torbjorn Soltvedt.

Cel mai recent raport al Verisk privind indicele său de tulburări civile a constatat că peste 50% din cele aproape 200 de țări acoperite au înregistrat o creștere a riscului de mobilizări în masă între al doilea și al treilea trimestru din 2022, cel mai mare număr de națiuni de când firma a publicat indicele în 2016.

Pe lista țărilor cu cea mai mare creștere preconizată a riscului se află Bosnia și Herțegovina, Elveția și Olanda, potrivit raportului publicat vineri, scrie Mediafax. „Pe parcursul iernii, nu ar fi o surpriză dacă unele dintre națiunile dezvoltate din Europa vor începe să vadă forme mai grave de tulburări civile”, a spus Soltvedt.

Războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina începând cu 24 februarie a accelerat creșterea prețurilor la alimente, care au atins un nivel record istoric în februarie și din nou în martie. Prețurile la energie au crescut, de asemenea, puternic. „Și avem încă o parte din repercusiunile pandemiei COVID care mai au efecte, cu întreruperile existente în lanțul de aprovizionare”, a adăugat analistul-șef Jimena Blanco.

Secetele devastatoare și nivelurile scăzute ale apei legate de schimbările climatice în multe părți ale lumii au exacerbat prețurile la alimente și energie. Mauritius, Cipru și Ucraina au înregistrat cea mai mare creștere a tulburărilor sociale în trimestrul al treilea față de trimestrul al doilea, iar Rusia se află pe locul șapte și Norvegia pe locul al 13-lea al listei.