Expert român, estimare sumbră: Varianta Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii

Elena Marinescu 28/12/2021 | 19:46 Ştiri
Expert român, estimare sumbră: Varianta Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii

Varianta Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii în România, „cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația”, spune medicul Octavian Jurma. Prognoza acestuia vine în condițiile în care s-au identificat doar 38 de cazuri de pacienți români infectați cu Omicron.

Raportul VOC (variante care determină îngrijorare – n.r.) de marți arată că dintre cele 97 de secvențieri de săptămâna trecută sunt 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvențieri au fost Omicron.

Luni însă, a doua zi după duminică, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, „deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă și azi avem un total de 38 de cazuri confirmate”.

Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația. Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent. În acest context petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare”, scrie medicul.

Ministerul Sănătății anunța luni că totalul de cazuri de varianta Omicron din România a ajuns la 38, în condițiile în care luni au fost înregistrate încă 13 cazuri noi.