EXCLUSIV – De ce sunt atrași investitorii sud-africani de imobiliarele românești. Interviu cu șeful celui mai nou acționar al Globalworth

Andreea Neferu 27/12/2016 | 14:22 Ştiri
EXCLUSIV – De ce sunt atrași investitorii sud-africani de imobiliarele românești. Interviu cu șeful celui mai nou acționar al Globalworth

Piața românească imobiliară va continua să atragă capital și în perioada următoare, spune, într-un interviu exclusiv pentru NewMoney, Norbert Sasse, CEO al companiei de investiții în real estate Growthpoint, care a intrat recent în acționariatul unuia dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de real estate, Globalworth.

Growthpoint, un fond de investiții cu active de peste 8 miliarde de euro, listat la bursa din Johannesburg, a devenit principalul acționar al Globalworth, cu 26,8% din acțiuni, după ce a adus în companie peste 180 de milioane de euro. Pe de altă parte, prin intrarea Growthpoint în acționariatul Globalworth, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cel care a fondat dezvoltatorul imobiliar, și-a redus în primă fază participația în cadrul companiei de la 36,14% la 25,72%, potrivit celor mai recente informații.

Valoarea portofoliului Globalworth se ridică la peste 960 de milioane de euro. Printre activele Globalworth, investitor care și-a concentrat atenția mai mult asupra Bucureștiului, se numără clădirile de birouri Globalworth Tower (Bucharest One), UniCredit Tower, Cathedral Plaza, Gara Herăstrău și Tower Center. De asemenea, compania are în lucru acum proiecte de birouri precum Globalworth Campus din zona Pipera din București.

Citiți mai jos un scurt interviu cu Norbert Sasse, CEO al Growthpoint Properties.

 

1)      Care sunt motivele pentru care Growthpoint a decis să intre în acționariatul Globalworth?

Considerăm că (intrarea în acționariatul – n.r.) Globalworth reprezintă o strategie potrivită de investiții prin care Growthpoint poate accesa oportunități pe piețele imobiliare din Europa Centrală și de Est.  Ne  permite în același timp să ne diversificăm portofoliul de active la nivel internațional și ne oferă oportunități de creștere.

2)      Care este percepția dumneavoastră asupra pieței românești de real estate?

Calitatea activelor controlate de Globalworth în noul CBD (central business district – districtul central de afaceri – n.r.) al Bucureștiului este comparabilă cu cea a activelor din Sandton Central, capitala financiară a Africii de Sud, aflată în Johannesburg. Un alt punct de atracție al pieței de real estate din România, în general, și al portofoliului Globalworth, în particular, este mixul de chiriași. Aproximativ 80% din chiriașii Globalworth sunt companii multinaționale, cu contracte de chirie de șase până la zece ani. Angajamentul unor astfel de chiriași face ca piața românească de real estate să fie foarte interesantă.

Mai mult, considerăm că piața românească imobiliară va continua să atragă capital, dacă ne uităm la discount-ul cu care se fac tranzacțiile aici comparativ cu piețele poloneză sau cehă.

În acest context, Growthpoint a căutat un partener cu un portofoliu de proprietăți bine definit, care să ofere în același timp și posibilități de dezvoltare.

3)      Mai are Growthpoint acțiuni în cadrul altor comanii românești (sau care au legături cu România)?

Nu, investiția noastră în Globalworth este prima din regiune. Deși am avut anterior propuneri de a investi în proprietăți individuale, am decis totuși să investim într-o platformă deja existentă, așa cum este Globalworth. Această abordare conservatoare ne oferă posibilitatea de a beneficia de cunoștințele și infrastructura pe care această platformă le-a construit.

4)      Care sunt planurile Growthpoint în ceea ce privește piața românească?

Vedem această tranzacție ca fiind o poartă de intrare către noi oportunități. Odată cu preluarea acțiunilor, injecția de capital pe care Growthpoint o va face în cadrul Globalworth va aduce noi perspective de creștere. Astfel, Globalworth va putea să dezvolte integral și să închirieze proiectul de birouri Globalworth Campus, de 87.800 de metri pătrați, pe care îl are în construcție în partea de nord a Capitalei, dar în același timp va putea să urmărească oportunități de investiții atât în România, cât și în regiunea Europei Centrale și de Est.

Tranzacția va oferi de asemenea o platformă pentru creștere datorită dezvoltărilor în curs, dar și achizițiilor care se vor face ulterior. Mai mult, va permite Globalworth să acceseze surse de finanțare alternative și poate chiar la costuri mai reduse, inclusiv de pe piețele de capital internațional.

Mai mult, având acces la know-how-ul Growthpoint în zona instituțională, Globalworth va introduce o serie de politici de guvernanță corporativă, o politică activă de distribuire a dividendelor și va putea să construiască o imagine și mai atractivă pentru investitorii instituționali.

5)      În ultima perioadă, mai mulți investitori sud-africani au decis să aducă capital în piața imobiliară românească. Care sunt punctele de atracție pentru aceștia?

Investitorii sud-africani percep România ca fiind o piață imobiliară atractivă din mai multe motive. Piața Europei Centrale și de Est are nevoie acută de capitalul pe termen lung pe care îl pot furniza investitorii sud-africani de tip REIT (Real Estate Investment Trust – trust de investiții în imobiliare – n.r.).

De asemenea, companiile sud-africane continuă să atragă capital de la investitorii lor, însă pentru că în țară sunt puține oportunități disponibile, acestea sunt forțate să caute variante de plasare a capitalului în afara Africii de Sud. Iar în România raportul dintre randamente și costurile de finanțare s-a dovedit a fi foarte atractiv.

Un alt motiv este faptul că în Africa de Sud, creșterea economică redusă are un impact negativ asupra pieței de imobiliare, în timp ce în Europa Centrală și de Est, în general, și în România, în particular, creșterea economică puternică influențează pozitiv și piața de real estate.

 


FOTO: Growthpoint

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.