Europenii au fumat anul trecut țigări de proveniență ilegală în proporție de 9%

Florel Manu 05/07/2017 | 17:03 Ştiri
Europenii au fumat anul trecut țigări de proveniență ilegală în proporție de 9%

Țigaretele de proveniență ilegală reprezintă peste 9% din consumul total din Europa în 2016, arată un nou studiu KPMG coordonat de RUSI.

Conform acestei analize, comerțului ilicit cu țigarete se menține la cote ridicate în Uniunea Europeană și a adus pierderi la bugetele de stat de 10,2 miliarde de euro. Cantitatea de țigări ilegare consumate, 48 de miliarde de bucăți, depășește volumul total de țigarete cumpărate legal în Franța. Raportul arată că eforturile depuse de autoritățile competente au contribuit la scăderea globală a consumului de țigarete ilegale din Europa, de la 9,8% în 2015 la 9,1% în 2016.

„După cum arată raportul, consumul de țigarete de contrabandă și contrafăcute a scăzut cu aproape 10% în 2016”, spune Alvise Giustiniani, Head of Anti-Illicit Trade Department la Philip Morris International.

România și Austria sunt singurele țări unde a crescut volumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute în 2016. Creșterea din România este cauzată în mare parte de dezvoltarea rețelelor de crimă organizată care operează pe teritoriul țării. Pe plan local, consumul de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă a crescut, în ultimul an, de la o medie de 15,6% în 2015, la 16,4% din consumul total, peste media europeană, de 9,5%.

România ocupă primul loc în top 5 țări cu cel mai mare consum de țigarete provenite din comerțul ilicit (Illicit Whites), cu 3,15 miliarde țigarete vândute pe piața neagră. Marble și Ashima sunt printre cele mai traficate ţigarete de pe plan local, deținând peste 50% din piața neagră.

Un alt producător de țigări, cu operațiuni în România, British American Tobacco, a inițiat programul „Stop Contrabanda”, în parteneriat cu Poliția de Frontieră. „Una dintre principalele instituții specializate în prevenirea şi eliminarea criminalităţii transfrontaliere ni se alătură în eforturile de transparentizare a acțiunilor întreprinse de autorități în lupta cu traficul ilicit de țigări”, a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco (BAT).

Între 2010 și 2016, România a pierdut circa 21,6 miliarde lei (4,8 miliarde euro), se arată într-un comunicat comun al BAT și Poliției de Frontieră.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.