Europa se topeşte de căldură – temperaturi de 48 de grade Celsius! Explicaţia specialiştilor

Elena Marinescu 12/07/2023 | 17:42 Ştiri
Europa se topeşte de căldură – temperaturi de 48 de grade Celsius! Explicaţia specialiştilor

Un val de căldură a lovit Europa, iar acesta se resimte puternic și în România. Potrivit specialiştilor, temperaturile extrem de ridicate sunt efectul anticiclonului Cerberus, un val de aer cald plecat din deșertul Sahara.

Efectele sunt temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi un aer uscat. Cele mai afectate state sunt Turcia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, informează DailyMail.

Meteorologii avertizează că în Sicilia și Sardinia sunt așteptate temperaturi la 47 – 48 de grade Celsius. În Grecia și Spania se preconizează temperaturi de 44 grade Celsius, în această săptămână, în timp ce în Croația și Franța, mercurul din termometre va urca la 39 grade Celsius.

Citeşte şi: ANM: Alertă de caniculă în întreaga ţară, până vineri

Și în România se resimt temperaturile extrem de ridicate. În zona de sud a țării avem temperaturi de 36-37 de grade, dar se resimt ca și cum ar fi 40.

Cerberus – numit după creatura din Infernul lui Dante care păzește porțile lumii subterane în mitologia greacă – va avea temperaturi de până la 44 de grade Celsius în aproape toată Europa.

60.000 de decese în 2022

Potrivit oamenilor de știință, canicula înregistrată în vara lui 2022 a ucis peste 60.000 de persoane în Europa, un dezastru potențat de gazele cu efect de seră care au afectat planeta, scrie The Guardian.

În fiecare săptămână din vara anului 2022, temperaturile medii din Europa au depășit „neîntrerupt” valorile de referință din ultimele trei decenii. Cea mai intensă căldură a lovit între 18 și 24 iulie și a ucis 11.637 de persoane.

Planeta s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius, dar în Europa temperaturile au crescut de aproape două ori mai repede decât media globală. Dacă guvernele nu protejează oamenii de vremea mai caldă și nu reduc nivelul gazelor cu efect de seră, valurile de căldură vor deveni și mai mortale.