Eurohold Bulgaria, compania mamă a Euroins România, a raportat venituri record în primul trimestru din acest an, de 853 milioane euro

Andrei Dumitru 02/06/2022 | 17:08 Ştiri
Eurohold Bulgaria, compania mamă a Euroins România, a raportat venituri record în primul trimestru din acest an, de 853 milioane euro

Cel mai mare holding public din Bulgaria, Eurohold Bulgaria, compania mamă a Euroins România, a raportat venituri record în primul trimestru din acest an, de 853 milioane euro, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a crescut de aproape zece ori, ajungând la 45 milioane euro.

”Cel mai mare holding public din Bulgaria şi unul dintre cele mai importante grupuri energetice şi financiare din Europa de Sud-Est – Eurohold Bulgaria, compania mamă a Euroins România, a raportat venituri record şi aproape şi-a triplat profitul în primul trimestru din 2022 potrivit declaraţiei financiare interimare consolidate a companiei. Veniturile totale au crescut de peste patru ori, depăşind 1,67 miliarde leva (853 milioane euro) în perioada ianuarie-martie. Creşterea s-a datorat în principal consolidării rezultatelor filialelor din Bulgaria ale fostului grup CEZ, care au fost achiziţionate de Eurohold în iulie 2021. Aceste unităţi operează în prezent sub marca Electrohold Bulgaria”, anunţă grupul.

Afacerile din domeniul energiei au acumulat puţin peste jumătate din veniturile totale ale grupului în primul trimestru din 2022. La această creştere a contribuit şi creşterea veniturilor din prime din activitatea de asigurări, generate de Euroins Insurance Group (EIG) pe pieţele mai noi ale grupului.

Activităţile energetice au jucat un rol important în creşterea rentabilităţii holdingului. Profitul operaţional (EBITDA) din această activitate a depăşit 71 de milioane leva (36 milioane euro) pentru această perioadă. Rentabilitatea operaţiunilor de asigurare s-a îmbunătăţit, de asemenea, în mod semnificativ – profitul operaţional generat de această linie a crescut de peste două ori, ajungând la 20,35 milioane leva (10,3 milioane euro). EBITDA total al holdingului a depăşit 92 de milioane leva (45 milioane euro), ceea ce reprezintă o creştere de zece ori mai mare decât în perioada precedentă. Profitul net a atins aproape 37 de milioane leva (18,9 milioane euro) în primele trei luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2021.

Activele holdingului au crescut cu 7.4% anual, ajungând la aproape 4,8 miliarde leva (2,4 miliarde euro).

„Am început anul foarte pozitiv în cele două linii cheie ale afacerii noastre şi în acest fel am continuat performanţa bună obţinută în 2021. Încă nu am simţit provocările cu care ne confruntăm de la sfârşitul lunii februarie, din cauza conflictului din Ucraina. Credem că afacerea noastră este bine structurată pentru a face faţă acestor provocări. Ne vom strădui să menţinem rata de creştere pozitivă pentru restul anului, respectând în acelaşi timp incertitudinea din Europa de Est şi creşterea economică fragilă, factori care ar avea un impact pentru aproape toate afacerilor în perioadele următoare. Cel mai important este că am reuşit să ne protejăm colegii din Ucraina, precum şi familiile lor pe care le-am cazat în Bulgaria. Afacerea noastra din Ucraina funcţionează în continuare într-un ritm mai lent şi în zonele mai puţin afectate de război”, a comentat Kiril Boshov, preşedintele Consiliului de Administraţie al Eurohold.

Subsidiara Eurohold – EIG, deţine două companii de asigurări în Ucraina – Euroins Ukraine şi European Travel Insurance Ukraine, care nu şi-au încetat activitatea şi funcţionează şi acum, în ciuda situaţiei actuale din ţară. Ponderea celor două companii în activele totale ale grupului este relativ mică – mai puţin de 5%. Majoritatea angajaţilor celor două companii ucrainene şi familiile acestora au fost evacuaţi în Bulgaria imediat după declanşarea conflictului. Acum lucrează de la distanţă.

Celelalte linii de afaceri mai mici ale holdingului contribuie, în general, pozitiv la rezultatele grupului.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar lider care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est în domeniul distribuţiei, furnizării şi comerţului cu energie electrică, asigurări, leasing, vânzări de maşini, servicii de investiţii şi management al activelor. Este listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 4 milioane de clienţi în 13 ţări, printre care şi România şi are peste 3.000 de angajaţi. În 2021, Eurohold a achiziţionat prin subholding-ul deţinut integral, Eastern European Electric Company, subsidiarele companiei energetice cehe CEZ Group din Bulgaria, care operează acum sub marca Electrohold. Acestea au peste 3000 de angajaţi şi deservesc aproape 3 milioane de consumatori din ţară.