Cum poți face afaceri de aproape jumătate de milion de euro din consultanță în protecția muncii

Andreea Neferu 06/08/2018 | 10:07 Ştiri
Cum poți face afaceri de aproape jumătate de milion de euro din consultanță în protecția muncii

Au instruit până acum o armată de oameni – aproape 50.000 – în domeniul sănătății și securității în muncă și au lucrat cu peste 500 de companii românești și străine. Care este povestea celor doi antreprenori care au fondat compania Eurofin Consult și care fac anual afaceri de 300.000-400.0000 de euro din consultanță în protecția muncii?

Daniel Milicescu (foto) și Răzvan Chiru, absolvenți ai Facultății de Psihologie, au pornit afacerea Eurofin Consult în prima parte a anilor 2000, după ce anterior lucraseră din postura de contractori pentru Connex (actualmente Vodafone) și Cosmote (preluat de Telekom). ”Într-o zi eram la berărie cu prietenii, care la rândul lor erau antreprenori și discutam despre problemele de zi cu zi în relația cu autoritățile statului. Unul dintre ei se plângea de experiența prin care a trecut cu un control ITM, încheiat cu o amendă. Cu toții ne-am panicat și l-am întrebat de ce a luat amendă – nu avea decât fișele de instruire în domeniul protecției muncii”, rememorează Milicescu.

Atunci s-a cristalizat pentru cei doi antreprenori ideea unei afaceri în domeniul protecției muncii, conex psihologiei organizaționale pe care o studiaseră în facultate. Au pornit la drum cu o investiție de câteva mii de euro din economii proprii, suma mergând către închirierea unui spațiu, precum și cursuri și participări la conferințe în vestul și nordul Europei. Retrospectiv vorbind, până acum antreprenorii au investit circa 300.000 de euro în afacerea lor, dintre care jumătate fonduri proprii, iar restul fonduri europene.

Compania oferă în prezent servicii diverse, de la conformare legală în domeniul sănătății și securității în muncă și situații de urgență, până la traninguri, verificarea calității micro-climatului de muncă, verificarea sistemelor de detecție, alarmare și stingere a incendiilor, coordonarea șantierelor din perspectiva sănătății și securității în muncă etc. ”Trainingul e-learning și serviciul wellness sunt două dintre serviciile din ce în ce mai solicitate de către companii, având în vedere faptul că încet-încet, România împrumută din bunele practici în acest domeniu de la țări care au implementat pe termen lung politici consistente legate de bunăstarea angajaților”, spune antreprenorul, arătând că în state precum Marea Britanie sau Germania, angajații beneficiază din prima zi de lucru la birou de un training legat de ergonomie, spre exemplu.

Eurofin Consult a instruit până acum peste 45.000 de oameni și are un portofoliu total de 500 de clienți români și internaționali cu care a lucrat de-a lungul timpului, din domenii precum IT&C, retail, real estate sau automotive. ”Dacă la început puteam vorbi de un interes mai ridicat al multinaționalelor față de cultura safety, în ultimii ani și antreprenorii români manifestă un interes crescut, în egală măsură”.

CITEȘTE ȘI: Riști și câștigi: În urmă cu 30 de ani era medic bine plătit în Germania, însă nu s-a mulțumit doar cu atât

Totuși, Milicescu remarcă faptul că pe piață încă există destul de multe companii în care protecția muncii se face doar „pe hârtie”, în ciuda faptului că există sancțiuni penale pentru nerespectarea măsurilor legale privind sănătatea și securitatea în muncă. O altă provocare a pieței este legată de faptul că, în prezent, sistemul de asigurări taxează în mod similar angajatorii care nu au accidente de muncă comparativ cu cei care au astfel de accidente sau se confruntă cu boli profesionale în rândul angajaților, mai spune el. ”Un sistem în domeniu ar încuraja angajatorii din România să investească în activități de prevenire, așa cum se întâmplă peste tot în lume”.

Eurofin Consult are în prezent 9 angajați, iar dacă în 2017 a înregistrat o cifră de afaceri de circa 340.000 de euro, în 2018 estimările indică un avans de 20%, până la aproape 410.000 euro. ”Estimarea noastră se bazează pe planurile de dezvoltare a unor noi servicii, precum și pe volumul mai mare de solicitări venite din partea companiilor, față de anul trecut”.

Datele agenției de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, arată că România a avut în 2015 – cel mai recent an pentru care există informații – cea mai mare incidență a accidentelor de muncă fatale din Uniunea Europeană, cu 5,56 decese la fiecare 100.000 de angajați, în contextul în care media europeană este de 1,83 de decese la 100.000 de angajați. Pe de altă parte, numărul de accidente non-fatale raportat de România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. ”În privința domeniilor expuse la accidente fatale și non-fatale la nivelul Uniunii Europene, în top se află construcțiile, producția, transporturile, agricultura și retailul”, spune Milicescu.

 


Sursă foto: Photoone.ro

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.