Ştiri

EUROBAROMETRU: Cetăţenii Uniunii Europene rămân ferm în favoarea Ucrainei

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat joi, la aproape un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, indică o solidaritate puternică şi continuă a europenilor cu Ucraina şi sprijinul acestora pentru acţiunile întreprinse pentru a susţine această ţară şi poporul său, indică un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, cetăţenii UE sprijină în mod covârşitor accelerarea tranziţiei energetice, în special investiţiile în energia din surse regenerabile şi acţiunile de reducere a dependenţei Uniunii Europene de sursele de energie din Rusia. Deşi inflaţia este în continuare o preocupare majoră pentru europeni, sprijinul pentru moneda euro rămâne foarte ridicat.

Studiul arată că cetăţenii UE continuă să îşi demonstreze solidaritatea de neclintit cu Ucraina. O proporţie de 91% dintre respondenţi sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar, iar 88% sunt în favoarea primirii în UE a persoanelor care fug din calea războiului.

Europenii continuă să fie în mare măsură favorabili interzicerii difuzării canalelor mass-media ruse de stat (67%) şi a finanţării de către UE a achiziţionării şi furnizării de echipamente militare către Ucraina (65%).

În general, majoritatea cetăţenilor europeni (56%) rămân mulţumiţi de răspunsul Uniunii Europene la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Marea majoritate a cetăţenilor UE (84%) sunt de acord că blocul comunitar trebuie să îşi reducă dependenţa de sursele de energie din Rusia cât mai curând posibil. De asemenea, ei sunt în mare măsură de acord că UE ar trebui să sprijine tranziţia verde prin investiţii masive în energia din surse regenerabile (86%).

Pe de altă parte, cetăţenii UE consideră că sporirea preţurilor/inflaţia/costul vieţii reprezintă una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în prezent (32%, -2 puncte procentuale), urmată de situaţia internaţională (28%, procentaj stabil) şi de aprovizionarea cu energie (26%, -2 puncte procentuale).

Percepţia asupra situaţiei economiei europene a rămas neschimbată din vara anului 2022, 40% considerând-o „bună” şi 51 % „proastă”. Percepţia asupra situaţiei economiei naţionale a rămas, de asemenea, relativ stabilă din vara anului 2022, 35% considerând-o în prezent „bună” şi 63% „proastă”.

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenţi (54%) consideră că planul de redresare NextGenerationEU poate fi eficace pentru a răspunde provocărilor economice actuale. 63% consideră, de asemenea, că trebuie utilizate fonduri publice pentru a stimula investiţiile sectorului privat la nivelul UE.

O proporţie de 47% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, iar 32% tind să aibă încredere în guvernele naţionale.

Dintre europeni, 45% au o imagine pozitivă despre UE, 36% au o imagine neutră şi 18% o imagine negativă. 62% dintre respondenţi declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE (-3 puncte procentuale faţă de vara anului 2022, dar similar cu nivelul înregistrat în februarie 2022, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei).

Sondajul Eurobarometru standard din iarna anului 2022-2023″ (EB 98) a fost realizat prin intermediul unor interviuri faţă în faţă şi online desfăşurate între 12 ianuarie şi 6 februarie 2023. Au fost intervievaţi 26.468 de cetăţeni UE în cele 27 de state membre.

Elena Marinescu

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

2 zile ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

2 zile ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

2 zile ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

2 zile ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

2 zile ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

2 zile ago

Acest website folosește cookies