Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar

Andrei Dumitru 24/03/2023 | 15:13 Ştiri
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar

Euro s-a depreciat vineri faţă de dolar şi yen, două valori de refugiu care profită de aversiunea faţă de risc a investitorilor la sfârşitul acestei săptămâni, pe o piaţă fragilizată de noi turbulanţe în sectorul bancar, relatează news.ro.

Către ora 11.00 GMT (13.00, ora României), euro s-a depreciat cu 0,85% şi valora 1,0739 dolari şi cu 1,47%, până la 139,64 yeni, în contextul în care, pe bursele europene, cursurile acţiunilor marilor bănci scădeau.

Potrivit instrumentelor financiare de acoperire, riscul incapacităţii de plată al marilor bănci europene a crescut, mai ales la Deutsche Bank.

După o săptămână de respiro, după cumpărarea Credit Suisse de către UBS, îngrijorările au reapărut.

”Nu am scăpat, dobânzile continuă să crească, iar temerile cu privire la bănci probabil că vor creşte”, declară pentru AFP Fiona Cincotta, analistă la City Index.

Băncile centrale cresc dobânzile

Începând de joi, Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală americană (Fed) şi Banca Angliei (BoE) şi-au crescut dobânzile.

Rezultatul, în pofida unei accelerări a creşterii economice în zona euro, care a înregistrat a cincea creştere consecutivă a indicelului PMI Flash, nu a fost suficient să încetinească deprecierea euro.

”Sectorul serviciilor alimentează creşterea” economică, subliniază analişti de la OFX, care notează că activitatea de producție se află într-o contracţie.