Eugen Teodorovici: Scutirea de impozit pe venit de care beneficiază IT-iștii ar putea fi extinsă și în alte domenii

NewMoney 04/06/2019 | 15:40 Ştiri
Eugen Teodorovici: Scutirea de impozit pe venit de care beneficiază IT-iștii ar putea fi extinsă și în alte domenii

Scutirea de impozit pe venit ar putea fi extinsă de la IT și în alte sectoare, spune ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, în condiție în care IT-ul a ajuns să reprezinte o pondere importantă din PIB grație acestui stimul.

Așadar, angajații din industria textilă și prelucrătoare ar putea beneficia și ei de facilitățile fiscale acordate până acum doar IT-iștilor.

Aţi văzut că eu nu am avut o reacţie pe acest subiect, pentru că eu cred că este un subiect încercat a fi discutat de oameni care nu înţeleg acest fenomen economic, o dată. Doi la mână, a fost o măsură foarte bună şi cred că cifrele sunt mai mult decât convingătoare în acest sens. Ani de zile, cu un astfel de stimul, industria de IT din România are o pondere importantă în tot ceea ce înseamnă PIB.

Chiar dorinţa noastră la Finanţe, vă spun sincer, este – şi am avut discuţii de acest tip cu alte industrii – să extindem această abordare şi către alte industrii. Vă dau câteva exemple. Am avut chiar personal discuţii cu patronate din industria textilă, prelucrătoare şi alte asemenea domenii pentru care România trebuie să aplice astfel de măsuri pentru a stimula creşterea acestora. România are un istoric cum ştim foarte bine în aceste ramuri. Am văzut clar că o astfel de măsură a dus la rezultate foarte bune şi atunci cred că este o abordate corectă„, a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Scutirea de impozit a IT-iștilor a devenit un subiect amplu dezbătut în ultimele zile, după ce la finalul săptămânii trecute președintele PNL Ludovic Orban a declarat că nu i se pare normal ca această categorie de angajaţi să fie scutită de la plata impozitului pe venit.

Eu am să vă spun o chestie, apropo de IT-işti. Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România (…) A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. Un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit?„,  a întrebat liderul PNL, potrivit News.ro.

Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii

Nici Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) nu este de acord cu propunerea lui Orban și transmite că renunțarea la acest stimul ar ptuea avea ca efect plecarea specialiștilor din șară, în condițiile în care state precum Ucraina sau Polonia au renunțat și ele la taxarea angajaților din IT.

Reiterăm faptul că facilitățile fiscale au făcut și mențin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte țări care oferă programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forță de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât, o astfel de măsura ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiștilor din țară, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenție dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact și îl invităm pe dnul Președinte Orban la un dialog cu reprezentanții industriei de software.


Foto: Mediafax