Eugen Teodorovici anunță schimbări ale taxei pe lăcomie: Va fi transformată într-un „stimulent pentru hărnicie”

NewMoney 20/03/2019 | 11:49 Ştiri
Eugen Teodorovici anunță schimbări ale taxei pe lăcomie: Va fi transformată într-un „stimulent pentru hărnicie”

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, anunță schimbări în privița taxei pe lăcomie, care va fi transformată într-un „stimulent pentru hărnicie”. Ministrul spune chiar că băncile ar putea să nu aibă nimic de plată dacă dovedesc că au finanțat economia românescă.

UPDATE  Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor s-au întâlnit miercuri cu ministrul Finanţelor.

„Este un produs complex, are şi o variantă de bonusare, şi o variantă de privire inversă vis-a-vis de creşterea intermedierii financiare, de marja dobânzii. Este complex, trebuie să ne facem temele înainte”, a spus Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei, potrivit Mediafax.

 

Ordonanța 114 ar urma să fie modificată până la finalul lunii martie, iar partea legată de taxele aplicate băncilor va fi stabilită miercuri, când vor avea loc ultimele discuții între Ministerul de Finanțe și reprezentanți ai sistemului bancar.

„Mâine, eu zic că închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, își asumă că vor finanța economia noastră reală, care are nevoie de finanțare, atunci inclusiv taxa….”, a anunțat Eugen Teodorovici, marți seara, la TVR1, citat de Mediafax.

„Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca și taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanțat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero (în buget – n.red.), pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o”, a adăugat ministrul.

Teodorovici a vorbit, de asemenea, despre o reducere a nivelulului ratelor bancare până la finalul acestui an, dar poate estima cât.

Ministrul Finanţelor nu a uitat nici de amnistia fiscală, și spune că vor exista discuții în Guvern în aprilie. Măsura va viza atât mediul privat, cât şi pe cel de stat.

„Amnistia fiscală vine, curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Este pentru trecut. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. Va fi valabilă şi pentru cei care sunt în eşalonări (şi insolvenţă – n.red.). În aprilie, vreau să o avem în Guvern”, a mai spus Teodorovici, potrivit aceleiași surse.

Ministrul Finanţelor a subliniat că vor mai fi şi alte modificări ale legislaţiei, iar acestea vor fi făcute doar după discuţii cu mediul de afaceri.


Foto: Mediafax