Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID: Peste 209.000 de persoane, programate până duminică

Elena Marinescu 17/01/2021 | 13:06 Ştiri
Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID: Peste 209.000 de persoane, programate până duminică

De vineri, când a început etapa a doua de vaccinare în România, și până duminică la ora 11.00 s-au programat peste 209.000 de persoane, mai mult de jumătate fiind persoane cu vârsta peste 65 de ani, conform datelor transmise de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Reprezentanții STS susţin că este vorba despre persoane perogramate atât pentru prima, cât și pentru a doua doză de rapel, ci nu despre număr de programări.

Conform sursei citate, în perioada 15 ianuarie, ora 15:00 – duminică, ora 11:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 209.270 de persoane din etapa a doua de vaccinare:

  • 115.954 persoane peste 65 ani
  • 46.806 persoane cu afecțiuni cronice
  • 46.510 angajați din domenii esențiale.

Programarea persoanelor din etapa a doua s-a realizat astfel:

individual direct în platformă – 104.655 de persoane
prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane
telefonic, prin Call Center – 29.825 de persoane
prin intermediul angajatorului – 61.447 de persoane din domenii esențiale

STS transmite că, având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, oamenii să acceseze periodic aplicația pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariția locurilor disponibile pentru vaccinare.

Persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

1. Individual, direct în platformă
2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar
3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială
4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice. Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.
5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25

STS spune că prin primele trei metode de programare, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

Platforma de vaccinare nu a funcționat vineri, timp de aproximativ 3 ore, iar românii au semnalat numeroase probleme de funcționare a platformei, cele mai multe fiind legate de programarea pacienților cu boli cronice.

​Mulți pacienți cu boli cronice care au încercat să se programeze pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în prima zi în care s-a dat drumul la înscrierile pentru etapa a doua nu au reușit să facă acest lucru, fie din cauza blocării platformei, fie din cauză că, deși suferă de ani de zile de o boală cronică, platforma nu le-a permis să se înscrie în etapa a doua a campaniei de vaccinare, a explicat pentru HotNews.ro Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Locurile s-au epuizat în București, Cluj-Napoca, precum și în alte câteva orașe mari, în așteptarea unei noi tranșe de vaccin. Sâmbătă, Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis că în Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%.